14 CZERWCA 2019

Czas na wykorzystanie sezonowych warzyw!

Świeże rzodkiewki i marchewki, sezonowa botwinka, egzotyczne kiełki, młoda kapusta oraz ogórki gruntowe – to one znajdą się w głównej obsadzie sezonowego pokazu pyszności. Tym, co je połączy będzie Ocet Kielecki  – w towarzystwie szczypty soli, główki czosnku, kawałka imbiru oraz kolendry.

Sezonowe warzywa można wykorzystać na wiele sposobów – korzystając zarówno z przepisów babci i mamy, np. na młodą kapustę z tartą marchewką oraz boczkiem albo na skropione octem i posypane koperkiem surówki. Jak również z inspiracji kuchni fusion, która pokazuje, że rzodkiewki i buraki mogą smakować niczym wymyślne, azjatyckie dodatki –  jeśli tylko wiemy, jak podawać je
w kwaskowej zalewie z imbirem i kolendrą.  Albo z chilli, czyli po meksykańsku!

Pikle i pikantności

Tradycyjna kuchnia polska znana jest ze swych ogórków
i kapusty w occie. Na ich temat powstało już wiele wariacji, m.in. ogóreczki po żydowsku, z dodatkiem musztardy
i miodu; ogórkowe plasterki w octowej zalewie z liściem laurowym i pieprzem (przez niektórych zwane mizerią) oraz sałatki z młodej kapusty albo z młodych buraków.

Kto lubi ich intensywny, kwaskowaty smak z pewnością polubi też inne, sezonowe pikle – mini cebulki, małe marchewki, rzodkiewki, fasolkę albo… kalafior! Tak długo, jak są nieduże można je marynować i kisić w całości. Większe warzywa lepiej podzielić na części, żeby po przyrządzeniu były w sam raz na małą przekąskę.

Coś na ząb, czyli mini-koreczki

Jedni lubią piklować w całości, inni preferują słupki albo plasterki, jeszcze inni twierdzą, że jedynie dzięki starciu lub drobnemu posiekaniu aromatyczna zalewa ma szansę nadać sałatce pożądaną głębię smaku. Pole do eksperymentów jest duże, a inspiracji można poszukiwać zarówno u rodziny i znajomych (albo w Internecie i książkach kucharskich), jak i we własnej, kulinarnej wyobraźni. Ponieważ smak to bardzo indywidualna kwestia.

Oprócz octu w słoikach z piklami znajdą się zioła i przyprawy: czarny pieprz, ziele angielskie, czosnek, chrzan i gorczyca. A może imbir? Może chilli? Albo laseczka cynamonu. Każdy wek może wyglądać (i smakować) inaczej.

Słodko-kwaśne

Obok sezonowych warzyw, można też wykorzystać owoce – na przykład jabłka i gruszki lub sezonowy rabarbar. Zalane odpowiednio przyprawionym Octem Kieleckim  pasować będą zarówno jako obiadowy dodatek, jak i rarytas na deser. Oprócz kompozycji jednorodnych, warto też wypróbować mieszanki młodej marchewki, kiełków, jabłek i cynamonu albo młodych buraków, rzodkiewek i tymianku.

I znów – podstawą i bazą niech będzie ocet, jako zalewa lub jeden ze składników sosu. O różnicach zaś będą decydować zioła i przyprawy. Kwaśny smak można z powodzeniem przełamywać słodyczą miodu lub cukru oraz pogłębiać go egzotyczną nutą kardamonu, cynamonu i kolendry. Najlepsze przepisy mają w sobie coś nieoczekiwanego!

Kolorowa zalewa w 5 smakach

Do przygotowania zalewy potrzebna będzie ta sama baza: 2 litry wody, 2 szklanki Octu Kieleckiego, 2 szklanki cukru, łyżka soli oraz kolorowe składniki, które pomogą podkreślić barwę i smak poszczególnych pikli. Powstałą w ten sposób ciecz rozlej do kilku naczyń, by następnie doprawić ją do smaku oraz zalać nią wybrane warzywa i owoce.

Wartymi wypróbowania kompozycjami są m.in.: rzodkiewki w zalewie z sokiem z buraka oraz z żurawiną; żółta papryka w zalewie z kurkumą; ogórki z dużą ilością zielonej kolendry; kalafior z dodatkiem goździków i kardamonu oraz sałatka z młodej czerwonej kapusty i młodych buraków, z tymiankiem.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności