3 MAJA 2019

Jak grillowanie to z musztardą!

Coraz dłuższe i cieplejsze dni, nadchodzące lato… Wszystko wskazuje na to, że sezon grillowy już się rozpoczął! Nadchodzi czas, by zaprosić przyjaciół, włączyć dobrą muzykę i rozpalić grilla. Co zrobić, aby potrawy, takie jak karkówka czy szaszłyki z warzywami nabrały wyrazistego smaku? Na wszystko znajdzie się sposób!

Wiosna w pełni, a wolne, wakacyjne dni przed nami. Warto wykorzystać ten czas jak najlepiej, na przykład w gronie przyjaciół przy dźwiękach ulubionej muzyki i gorących potrawach prosto z rusztu. Czas wspólnej zabawy i relaksu polecamy wykorzystać do wypróbowywania nowych smaków.

Na ostro czy łagodnie?

Pomysłów na grilla jest tyle, ile jego fanów. Mimo różnych gustów, istnieje produkt, który musi się znaleźć na stole każdego szanującego się grillowicza. Mówimy oczywiście o musztardzie! To idealny dodatek zarówno do mięs, jak i warzyw. Przyprawienie karkówki czy piersi z kurczaka nie może być łatwiejsze, jeśli jako marynatę zastosujemy właśnie musztardę. Dzięki niej potrawa stanie się miękka, soczysta i aromatyczna. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą wybrać Musztardę Kielecką sarepską lub rosyjską. Łagodność, ale i wyrazisty smak zapewni Musztarda Kielecka delikatesowa. A jeśli lubimy spróbować innych połączeń smakowych – na przykład z cząstkami ziół i przypraw? Nic prostszego! Wystarczy sięgnąć po Musztardę Kielecką starofrancuską. Ten dodatek doskonale sprawdza się także jako składnik dressingu!

Co powiecie na grill w wersji wege?

Zwykle grill kojarzy się z soczystymi, mięsnymi potrawami. Jeśli grill, to musi pojawić się na nim karkówka, prawda? A jednak niekoniecznie! Warzywa z rusztu stają się coraz bardziej popularne, szczególnie odpowiednio przyprawione. Nie ograniczajmy się jedynie do soli i pieprzu. Warto jeszcze przed grillowaniem dodać aromatyczne zioła, a dodatki takie jak ketchup czy musztardę, nałóżmy na talerz. W plenerze przyda się Musztarda Kielecka grillowa w plastikowej butelce – idealnym opakowaniu na takie okazje.

Koniec z kulinarną monotonią!

Czy jednak trzeba się ograniczać do wyboru: mięso lub warzywa? Oczywiście, że nie! Uniwersalnym połączeniem mięsa z warzywami są szaszłyki. Do ich przygotowania potrzebne będą:

-pokrojona w kostkę pierś z kurczaka,

-pokrojone w kostkę warzywa: papryka, cukinia,

-pokrojona w grube plastry cebula,

-patyki do szaszłyków.

Możemy też dowolnie zmieniać składniki – ważne, aby nie bać się eksperymentować. Mięso i warzywa najlepiej naprzemiennie nadziejmy na patyki, a przed położeniem na grillu przyprawmy ulubionymi ziołami. Gotowe potrawy podajmy z ulubionymi dodatkami, takimi jak musztarda czy ketchup. Korzystajmy z pięknych chwil przy pysznych potrawach. Pamiętajmy, że najlepiej smakują one w gronie przyjaciół!

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności