29 CZERWCA 2022

Jakie przekąski warto przygotować latem?

Sposobów na wykorzystanie wolnego czasu latem jest całe mnóstwo. Chyba nikt nie chce spędzać wtedy długich godzin w kuchni. Nie jest to jednak powód, żeby rezygnować ze smacznych przekąsek. Wiele z nich da się przygotować łatwo, szybko i z sezonowych składników. Oto kilka pomysłów.

Czego nie może zabraknąć w letnich przekąskach? Świeżych warzyw i owoców, a także aromatycznych sosów. Często to właśnie odpowiedni dressing czy dip dodaje daniu charakteru i sprawia, że jest jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie warto rezygnować z tego składnika, niezależnie od tego, czy przygotowujemy, sałatkę, kanapki, czy coś zupełnie innego.

Kanapka, która smakuje jak lato

Świeże pieczywo, pełne smaku warzywa i aromatyczne sosy. Kanapki wcale nie muszą być nudne! Oto pomysł na świeżą ciabattę z domowym pesto, delikatną mozzarellą i soczystym pomidorem.

Potrzebne składniki:

-2 pszenne ciabatty

-Majonez Kielecki

-ser mozzarella

-1 pomidor malinowy

-dwie duże garście świeżej bazylii

-¼ szklanki orzechów nerkowca

-¼ szklanki oliwy z oliwek

-kilka suszonych pomidorów

-odrobina startego parmezanu

-sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania bazyliowego pesto. Liście bazylii, orzechy nerkowca uprażone na suchej patelni, oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz parmezan umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy lub wody. Następnie kroimy każdą z bułek na pół i smarujemy obydwie części Majonezem Kieleckim. Dobrze sprawdzi się jego wariant w wygodnym plastikowym opakowaniu, idealnym do kanapek. Następnie na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, pomidora i suszone pomidory. Przykrywamy drugą połówką ciabatty i zapiekamy w tosterze lub piekarniku. Tak przygotowane kanapki możemy zjeść od razu lub zabrać na piknik.

Łódeczki z krewetkami

Łódeczki z sałaty z krewetkami to niezwykle lekka letnia przekąska – wystarczająco prosta, żeby przygotować ją na szybki lunch, a jednocześnie dostatecznie wyszukana, aby podać ją gościom na przyjęciu.

Potrzebne składniki (na 10 łódeczek):

-10 liści sałaty rzymskiej

-30 surowych krewetek

-2 awokado

-2 pomidory malinowe

-6 ząbków czosnku

-sok z limonki

-1 czerwona cebula

-świeża kolendra lub bazylia

-3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego

-2 łyżki Majonezu Kieleckiego

-sól i pieprz

-oliwa z oliwek

-50 g masła

Oczyszczamy krewetki, przekładamy je do miski i dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy salsę z pomidorów i awokado. Kroimy obydwa składniki w drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek, czerwoną cebulę i bazylię lub kolendrę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz odrobiną oliwy. Kolej na sos: w miseczce mieszamy Ketchup Kieleckie oraz Majonez Kielecki i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy krewetki wraz z marynatą. Smażymy po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony – nie dłużej, aby nie zrobiły się twarde. Na sam koniec wszystkie składniki układamy na liściach sałaty: na początek salsa, potem krewetki i na koniec odrobina sosu. Gotowe!

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności