4 września 2019


Jesienne, kulinarne eksperymenty w kuchni

Grzybobrania nastał czas! Grzybiarze już cieszą się na wysyp prawdziwków, kurek oraz borowików. Pierwsze tygodnie września to w polskich lasach prawdziwy czas żniw dla wszystkich miłośników grzybów. Zbieranie tych leśnych przysmaków to – poza świetną rozrywką i sposobem na spędzenie wolnego czasu na łonie natury – przede wszystkim pozyskanie aromatycznych składników na pyszny posiłek.

Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na przepyszne dania z grzybami, które dopełni smak Majonezu Kieleckiego z czosnkiem.

1.Lekka sałatka z grzybami leśnymi

Grzyby zazwyczaj wykorzystuje się do pożywny posiłek i może zastąpić obiad. Do przygotowania sałatki będziemy przygotowania dań smażonych lub gotowanych. Sałatka jest dość niestandardowym daniem, w którym grzyby stanowią podstawowy składnik. Niemniej jest to bardzo potrzebować porwanych na duże strzępy liści sałaty, pokrojonych na równe kawałki grzybów oraz posiekanej czerwonej cebuli. W pierwszej kolejności przygotujmy sos, smażąc na rozpuszczonym maśle czerwoną cebulę oraz grzyby. Następnie należy przecedzić sos i wlać do niego ocet winny, po czym przyprawić solą i pieprzem. Pokrojone grzyby ułóżmy na sałacie, polejmy sosem, a na koniec dodajmy bazylię i szczypiorek.

2.Kopytka dyniowe

Jednym z największym kulinarnych bohaterów jesieni jest bez wątpienia dynia. Można ją przyrządzać zarówno na ciepło, jak i na zimno. My proponujemy przyrządzenie kopytek z dyniowego ciasta. Do przygotowania tego posiłku będziemy potrzebować puree z dyni i ziemniaków, mąkę, jajko oraz przyprawy, na przykład sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy wałek i wykrajamy z niego ukośnie kawałki o szerokości ok. 3 cm. Kopytka gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię we wrzącej, posolonej wodzie. Po wyjęciu kopytek z wody możemy udekorować je pietruszką i podawać z Majonezem Kieleckim z czosnkiem, który nada potrawie charakteru i wyrazistego smaku.

3.Bakłażan z majonezem i sezamem

Przełom września i października to najlepszy czas na potrawy z bakłażanem, a zatem wszystkim miłośnikom tego warzywa polecamy wypróbowanie pieczonego bakłażana z majonezem. Pokrojone w grube plastry warzywo solimy z dwóch stron i odkładamy na sito. Po kilkunastu minutach dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy do foliowego rękawa, a następnie pieczemy w mikrofalówce. Nie zapomnijmy o rozcięciu woreczka, aby para miała ujście. Po ostudzeniu siekamy bakłażana w kawałeczki średniej wielkości i dodajemy majonez oraz przyprawy. Jako ostatni składnik dodajemy uprażony wcześniej sezam. Danie świetnie się sprawdzi jako przystawka lub dodatek do potraw z grilla.

Na co więc czekać? Już teraz wybierzcie się na spacer do lasu, aby zebrać przepyszne grzyby, które urozmaicą codzienny jadłospis. Samodzielnie zerwane, nieprzetworzone grzyby pozwolą cieszyć kolejną kulinarną przygodą i odkryć nowe smaki, które uzupełni Majonez Kielecki z czosnkiem. Jest to szczególna propozycja dla wszystkich lubiących kulinarne eksperymenty. Smacznego!

Nasze Aktualności

3 grudnia 2019

Podkreśl smak świątecznych potraw wyrazistym dodatkiem

Podkreśl smak świątecznych potraw wyrazistym dodatkiem.

Czytaj
16 października 2019

Ostre i meksykańskie smaki w kuchni

Są tacy, którzy ostre smaki wybierają przez okrągły rok oraz ci, którzy rezerwują je sobie na jesień i zimę.

Czytaj
15 września 2019

Jak urozmaicić codzienne dania?

Nie oszukujmy się – wymyślne, zróżnicowane potrawy w codziennym jadłospisie wymagają dość sporo czasu...

Czytaj