1 STYCZNIA 2021

Karnawałowe szaleństwo na talerzu

W tym roku karnawał będzie inny niż zazwyczaj. Zamiast hucznego świętowania, prawdopodobnie pozostaniemy w domach, w gronie najbliższych. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z imprezowych przekąsek. Wręcz przeciwnie – warto przygotować coś, co sprawi, że poczujemy się jak na prawdziwej karnawałowej zabawie!

Jaka jest idealna imprezowa przekąska? Szybka w przygotowaniu, ale wyróżniająca się niezapomnianym, wyrazistym smakiem. Najlepszym rozwiązaniem są niewielkie smakołyki typu „finger food”, które można zjeść bez użycia sztućców. Mogą to być warzywa, Snack Przysmak Świętokrzyski, domowe nachosy, a do tego… pyszne dipy.

Sos orzechowy z azjatyckim twistem
Masło orzechowe kojarzy Wam się tylko ze słodkimi przekąskami? Koniecznie spróbujcie go w wersji wytrawnej – to składnik, który doskonale komponuje się z sosem sojowym, czosnkiem czy imbirem. Przedstawiamy przepis na sos, który zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

W misce umieszczamy:
• cztery łyżki masła orzechowego
• cztery łyżki jasnego sosu sojowego
• jedną łyżkę brązowego cukru
• łyżkę octu ryżowego lub soku z cytryny
• łyżeczkę sosu rybnego
• duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
• posiekany kawałek imbiru (wielkości zbliżonej do użytego ząbka czosnku)
Wszystko dokładnie mieszamy i przygotowujemy dodatki do naszego dipu. Idealnie sprawdzi się pokrojona w słupki marchewka czy ogórek, a także chrupiący Snack Przysmak Świętokrzyski. Aby przygotować go samodzielnie w domu, wystarczy rozgrzać w garnku olej i smażyć prażynki przez kilka-kilkanaście sekund, a na koniec dodać sól lub ulubione przyprawy.

Wyjątkowy sos serowy
Nie da się ukryć, że sos serowy ma bardzo wielu wielbicieli i świetnie pasuje do różnego rodzaju słonych przekąsek. Przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale wcale nie musi takie być.
Przedstawiamy pomysł na łatwy i smaczny sos serowy. Czego będziemy potrzebować?
• pół szklanki mleka
• pół szklanki śmietanki 30%
• 2 szklanki startego sera (np. cheddar)
• pół łyżeczki papryki w proszku
• pół łyżeczki czosnku granulowanego
• sól, pieprz

W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką. Kiedy będą ciepłe, dodajemy ser i przyprawy, po czym cały czas mieszamy, aż ser się rozpuści, a sos będzie gęsty i kremowy. Podajemy z nachosami, Snackiem Przysmakiem Świętokrzyskim lub warzywami pokrojonymi w słupki. Smacznego!

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności