1 marca 2022


Majonez Kielecki Roślinny nie tylko dla wegan

Wegańskie jedzenie tylko dla wegan? Nic bardziej mylnego! W sklepach coraz częściej znaleźć możemy roślinne zamienniki tradycyjnych produktów. Konsumenci chętnie sięgają po odpowiedniki mięsa, sera, mleka czy nawet… majonezu. Cieszyć może fakt, że wybierają je nie tylko osoby na diecie roślinnej, ale także ci, którzy na co dzień jedzą produkty pochodzenia zwierzęcego.  

Zdrowe ciało, zdrowa planeta

Nie ulega wątpliwości, że dieta wegetariańska sprzyja prowadzeniu bardziej ekologicznego trybu życia. Faktem jest, że produkcja produktów odzwierzęcych, a w szczególności przemysł mięsny, wiąże się ze zdecydowanie większym zużyciem wody oraz wyższym śladem węglowym w porównaniu do produktów roślinnych. Nie oznacza to jednak, że każdy powinien podjąć radykalne kroki i całkowicie zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego. Sięgając nawet raz na jakiś czas po wegańskie odpowiedniki, możemy zrobić dobry uczynek dla naszej planety. Dieta jarska jest w stanie również pomóc nam w prowadzeniu zdrowego stylu życia. Spożywając na co dzień więcej warzyw i owoców, a mniej produktów takich jak np. czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce, możemy poprawić nie tylko swoje samopoczucie, ale także sylwetkę. To jednak nie wszystko – eksperymenty z roślinnymi przysmakami wprowadzą do naszej kuchni powiew świeżości i zainspirują nas do odkrywania nowych smaków! Doskonałym przykładem jest Majonez Kielecki Roślinny, który od ponad półtora roku podbija serca i kubki smakowe – nie tylko wegan. A jak w ciekawy sposób wykorzystać go w wegetariańskich potrawach?

Warzywne placuszki z sosem koperkowym

Warzywne placki to idealna propozycja na szybki, ale bardzo pożywny obiad. Wystarczy zetrzeć warzywa na tarce, dodać kilka składników, przygotować prosty sos na bazie Majonezu Kieleckiego Roślinnego i cały posiłek gotowy. To nie może się nie udać.

Potrzebne składniki:

-marchewka

-niewielka cukinia

-5-6 pieczarek

-mała cebula

-2 jajka*

-4-5 łyżek mąki

-3 łyżki Majonezu Kieleckiego Roślinnego

-garść świeżego koperku

-3 łyżki jogurtu (może być roślinny, np. kokosowy lub sojowy)

-sól i pieprz do smaku

-olej do smażenia

*można użyć wegańskiego zamiennika

Wszystkie warzywa i pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obficie solimy, mieszamy i zostawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę. Po tym czasie odlewamy płyn i dodajemy dwa jajka, mąkę oraz odrobinę pieprzu. Masę dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos. Koperek drobno siekamy i łączymy w misce z Majonezem Kieleckim Roślinnym oraz jogurtem, solą i pieprzem. Gotowe placki układamy na talerzu, smarujemy sosem i dekorujemy odrobiną świeżego koperku.

Nasze Aktualności