24 WRZEŚNIA 2018

Niezbędnik do przygotowania przetworów

Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z przetworami, powinniście poznać kilka praktycznych porad, jak sprawnie przygotować zapasy w słoikach. Pora jest idealna. Jesienne grzyby zaczynają pojawiać się w lasach, a stragany uginają się pod dorodnymi dyniami. A jeśli jesteście koneserami niecodziennych smakołyków, postawcie na marynowane ryby. W waszej spiżarni będzie nie tylko smakowicie, ale i pożywnie.

Na co powinniście zwrócić uwagę przygotowując przetwory? Podstawą są dwa elementy – wysterylizowane słoiki z nakrętkami oraz produkty wysokiej jakości. O ten pierwszy zadbamy dokładnie wyparzając słoiki, najlepiej przed samym wykonaniem przetworów. W przypadku doboru składników, powinniśmy przede wszystkim zweryfikować ich świeżość. Warzywa muszą być chrupiące i kruche. Pamiętajmy również o ich odpowiednim oczyszczeniu, szczególnie w przypadku grzybów. Do przygotowania zalewy wybierzmy koniecznie ocet 10 – procentowy. Jednym z najlepiej sprawdzonych i najstarszych w Polsce jest Ocet Kielecki Spirytusowy 10%. To on zapewnia właściwe zakonserwowanie marynat. Ma wyrazisty, ale nie dominujący smak. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w zaprawianiu podgrzybków i rydzów, których teraz w lasach najwięcej.

Rybne pyszności

Przyzwyczailiśmy się do tego, że w Polsce marynujemy głównie warzywa i grzyby. Ale tak, jak Włosi również i my przygotowujemy wyjątkowe zalewy do ryb. Ekspertami w tej dziedzinie są mieszkańcy Doliny Baryczy na Dolnym Śląsku, która słynie z hodowli karpia. Jeśli akurat nie jesteście w okolicy, świeże ryby z tego zakątka kupicie już w większości marketów. Jak przygotować weki z karpiem?

Składniki:

-1 duży karp

-sól i pieprz

-mąka pszenna

-olej do smażenia

Składniki zalewy octowej:

-2,5 szklanki wody

-1/2 szklanki Octu Kieleckiego Spirytusowego 10 %

Przyprawy: 1 łyżeczka soli, 5 łyżek cukru, 4 małe liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren czarnego pieprzu

-1 duża cebula pokrojone w cienkie półksiężyce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewy octowej łączymy ze sobą i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Karpia myjemy, kroimy na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i obsmażamy na patelni. Jeszcze ciepłego karpia porcjujemy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy, aż ostygną. Tak przygotowaną przekąskę przechowujemy przez 4 dni w lodówce. Po tym czasie możemy spróbować rybę lub odstawić do spiżarni na inną okazję.

Aż cieszy oko

I na koniec warto pamiętać o estetycznym wykończeniu słoików. Dekoracja w postaci materiałowych czapek uatrakcyjni naszą spiżarnię. Jeśli nie mamy skrawków materiałów, na nakrętki możemy nałożyć papierowe serwetki i obwiązać je tasiemką. W wersji rustykalnej wykonajmy nakrycie z papieru do pieczenia, przewiązane naturalnym sznurkiem lub rafią. Tak ozdobione słoiki sprawdzą się w roli prezentu od serca – nie tylko pysznego, ale i zdrowego.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności