22 CZERWCA 2021

Oświadczenie Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”

Z dniem 15 czerwca 2021 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego Omega-3 jaja z chowu klatkowego oraz wszystkie składniki i komponenty z tej klasy jaj. Zostały one zastąpione odpowiednikami pochodzącymi od kur z chowu ściółkowego. Informacja ta znalazła się na nowej etykiecie wyrobu. Jest to już kolejny etap realizacji długofalowej strategii zmierzającej do całkowitej rezygnacji z surowców pochodzących z tzw. „trójek”.

30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, których celem będzie stopniowe wycofywanie jaj z chowu klatkowego. „Naszą podstawową misją jest dobór najwyższej jakości składników i komponentów do produkcji, zachowanie wysokich standardów produkcyjnych oraz odpowiadanie na potrzeby konsumentów. Ich bezpieczeństwo oraz zdrowie i zaufanie jest dla nas priorytetem. Dlatego przy wdrażaniu założeń deklaracji z 2018 roku kierujemy się kluczowymi czynnikami – najwyższą jakością produktów, bezpieczeństwem, satysfakcją konsumentów oraz dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt hodowlanych” – mówi Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”. 

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności