12 lutego 2021


Pikantne inspiracje

Kuchnia meksykańska jest kolorowa, aromatyczna i baaardzo rozgrzewająca dlatego nie bez powodu ma tak wielu wielbicieli na całym świecie. Co decyduje o wyjątkowym charakterze potraw? Zdecydowanie pikantne sosy, dodawane do niemal wszystkich dań! Dla smakoszy wyrazistych smaków mamy dwa przepisy inspirowane kuchnią meksykańską.

Ketchup jako baza sosów to proste i szybkie rozwiązanie – doskonały na dni, kiedy nie chcemy spędzić w kuchni długich godzin. Może posłużyć także jako aromatyczny dodatek do bardziej skomplikowanych dressingów. Do dań inspirowanych kuchnią meksykańską wręcz idealnie sprawdzi się Ketchup Kielecki a’la meksykański o pikantnym, pomidorowo-paprykowym smaku i intensywnym aromacie świeżych ziół.

Pikantna salsa
Potrzebujecie przepisu na sos, który będzie pasował niemal do wszystkiego? Koniecznie przygotujcie uniwersalną pikantną salsę na bazie Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego. Sos idealnie komponuje się z domowymi empanadas, nachosami, a nawet zwykłą grzanką z oliwą. Co jest potrzebne do przyrządzenia salsy?
• 6 łyżek Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego
• 2 szalotki
• 1 pomidor
• pół czerwonej papryki
• sól, pieprz
• opcjonalnie: papryczka chili

Szalotkę, pomidora, paprykę (oraz papryczkę chili, jeżeli chcemy dodać salsie dodatkowej ostrości) drobno siekamy. Przekładamy do miseczki i dodajemy ketchup oraz przyprawy do smaku, a następnie wszystko mieszamy. To tyle – nasza ekspresowa salsa jest gotowa!

Chili con carne – w sam raz na chłodny dzień!
Chili con carne, czyli tradycyjny przysmak kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej, to wyjątkowe danie, które może posłużyć nam także jako sos do kukurydzianych tacos lub tortilli w dowolnej formie. Potrzebne składniki:
• 400 g mielonej wołowiny
• 2 nieduże cebule
• 2 ząbki czosnku
• puszka czerwonej fasoli
• puszka pomidorów krojonych
• pół puszki kukurydzy
• papryczka chili
• kostka gorzkiej czekolady
• przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki oregano, sól, pieprz
• łyżeczka cukru
• olej lub oliwa do smażenia
• 300 ml bulionu
• 4 łyżki Ketchupu Kieleckiego a’la meksykańskiego

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oliwie lub oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, jeszcze chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 7 minut. Dorzucamy kostkę czekolady, przyprawiamy solą, pieprzem i dalej smażymy przez ok. 2 minuty. Kolejny krok to dodanie pomidorów z puszki, bulionu, soli i pieprzu oraz posiekanej papryczki chili. Całość dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, cukier i Ketchup Kielecki a’la meksykański. Dusimy przez kolejne 30-45 minut, aż wołowina będzie miękka, a wszystkie aromaty się połączą. Smacznego!

Nasze Aktualności