18 kwietnia 2019


Podkręć smak świątecznych potraw

Trudno kłócić się z tradycją – szczególnie jeśli dotyczy ona świątecznych potraw, które goszczą w naszych domach od lat. A jednak może się zdarzyć, że wielkanocny stół wydaje się monotonny. Nie musi tak być – w końcu potrawy nie bez powodu są „świąteczne”. Czy da się je trochę podkręcić?

Zwyczaje i przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i wciąż cieszą tak samo. Wielkanocne mazurki i babki, żurek z jajkami i aromatycznymi przyprawami – to na nie czekamy każdego roku. A gdyby tak dodać coś od siebie do tradycyjnych potraw i urozmaicić ich tradycyjny smak? To nie jest niemożliwe – szczególnie jeśli postawimy na wyraziste dodatki, takie jak Chrzan Luksusowy.

Wyrazisty żurek

Przepis na żurek na pewno zna każdy z nas. Bazę z bulionu warzywnego na żeberkach wędzonych jeszcze w trakcie gotowania mieszamy z kluczowym składnikiem – zakwasem. Następnie dodajemy białą kiełbasę, czosnek i majeranek. Na tym etapie warto użyć Chrzanu Luksusowego – to zdecydowanie „podkręci” smak ulubionej potrawy wielkanocnej Polaków. Wystarczy podać go z ugotowanym na twardo jajkiem i chlebem. Tradycyjna zupa wielkanocna nabierze w ten sposób nowego, wyrazistego smaku.

Ostra przekąska z jajek

Ile osób, ile rodzin – tyle pomysłów na jajka faszerowane. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na tę potrawę – poza kluczowym elementem, ugotowaniem jajek na twardo. Prostym i efektownym rozwiązaniem może okazać się starcie jajek na tarce i wymieszanie ich z koperkiem i pastą z Majonezu Kieleckiego i Chrzanu Luksusowego. Nic nas jednak nie ogranicza – do gotowej masy jajecznej możemy dodać także inne składniki, np. roszponkę albo zblendowane pistacje. Wymieszane składniki nakładamy do foremek jajecznych i mamy gotową efektowną przystawkę na stół wielkanocny! Niewielka zmiana w przepisie może dać dużą różnicę w smaku, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia! Więcej przepisów i inspiracji znajduje się na stronie: www.majonez.pl

Nasze Aktualności