15 MAJA 2019

Przysmak Świętokrzyski – przekąska dla każdego!

Świętokrzyskie są góry. I województwo. A świętokrzyski? Przysmak! Pszenny oraz ziemniaczany, bez dodatku przypraw i aromatów, dzięki czemu doprawisz go do smaku tak, jak lubisz. Szczypta szczypiorku, kilka krążków cebuli, świeżo mielony pieprz lub kolendra z ogródkowej rabatki. A może sos? Albo dip?

Opcji jest tyle, ile snacków w paczce, czyli bez liku. Przekąska w trakcie smażenia zwiększa swoją objętość nawet do 5 razy – miło popatrzeć, jeszcze milej popróbować i zasmakować, zanim zostaną po niej tylko okruszki i dyskusja, kto zjadł ostatnich kilka sztuk i kto idzie przygotować kolejną porcję. To nic trudnego!

Do schrupania w kilka chwil

Do przygotowania Przysmaku wystarczy kuchenka i garnek z gorącym, tłuszczem roślinnym, pod którego wpływem przekąska nabiera koloru, wielkości, chrupkości i gotowości na smakowe eksperymenty i przygody. Ziołowe, korzenne, pikantne albo…słodkie. Cynamon, kardamon czy cukier puder też idą z nim w parze! Niektórzy lubią chilli, inni wolą rzymski kmin lub, zioła prowansalskie. Swoich zwolenników mają także musztarda oraz majonez.

Przy grillu przysmak dostaje ketchupowych cętek, a przy dobrym filmie z powodzeniem zastępuje słony popcorn oraz klasyczne chipsy, paluszki, orzeszki czy precelki. Zachęcając do kulinarnych podróży śladami kuchni świata, a także do wypraw w … czasie!

Przyjemny smak czyli przysmak

Ten snack ma moc budzenia dobrych skojarzeń. Dla niektórych to smak prażynkowego dzieciństwa, innym przypomina czas studiowania i pomaga w prosty sposób zabłysnąć w kuchni czy na imprezie. Niebanalnie! Szczypta soli i odrobina humoru sprawiają, że Przysmak Świętokrzyski staje się osią spotkań i obiektem westchnień: chcemy jeszcze!

Przekąska ta sprawdzi się zarówno podczas domowych oraz działkowych spotkań, jak i na wakacjach – w domku letniskowym, w schronisku, pod żaglami i na kempingu. Z powodzeniem podkreśli charakter wspólnie spędzanych chwil, stając się smakiem wspomnień, zabawy, odpoczynku i radości. Miło do niej wracać i wciąż poznawać ją od nowa. A także zapoznawać z nią znajomych i rodzinę, bo to przysmak międzypokoleniowy i międzykulturowy. Wystarczy zapytać obcokrajowca – z wymową może mieć problem, lecz smak na pewno zna.

Pyszna możliwość

Kto raz skosztuje, ten sięgnie po więcej, o czym wiedzą polscy i zagraniczni smakosze. Opcje podstawowe są dwie: pszenna i ziemniaczana. Później zaś mnóstwo wariacji na temat doprawienia, podawania a nawet… kształtu przekąski! Producent przysmaku, WSP „Społem”, podkreśla możliwość wyprodukowania dowolnej formy przekąski pod specjalne zamówienie. Pyszna możliwość!

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności