28 GRUDNIA 2018

Smaczne, sylwestrowe przekąski

Jeśli organizujesz domową imprezę sylwestrową, nie może na niej zabraknąć dobrego jedzenia – idealnie dopasowanego do okazji i oczywiście smacznego. W tym roku proponujemy Wam menu przekąskowe. Sprawdzi się podczas szalonej zabawy, a do tego będzie urozmaicone.

Przekąski, czyli popularne „finger food” robią w Polsce furorę. Są wygodne, ponieważ możemy je zjeść „na raz”, w każdym miejscu i to często bez sztućców. Spożywanie rękoma akceptowane jest w przypadku małych kawałków sera, panierowanych mięs, tartinek, mini kanapek, czy pieczonych pierogów z farszami. Sprawdźcie, ile szybkich potraw możecie wyczarować na sylwestrową domówkę.

Mini menu

Różnorodność to główna idea przekąskowości. Chodzi o to, aby każdy gość znalazł coś dla siebie. Dlatego planując menu, ustalmy kilka podstawowych wariantów, które powinny znaleźć się na naszym szwedzkim stole.

-Warzywa – możemy podać je na wiele sposób. Przygotujmy kubeczki ze słupkami surowych, obranych marchewek, ogórków, kolorowych papryk. Do tego możemy podać domowy hummus lub pastę z białej fasoli. Wszystko przygotujemy błyskawicznie. Do wykonania hummusu potrzebujemy puszki ciecierzycy (400 g), łyżeczkę soku z cytryny, ząbek czosnku, 5 łyżek pasy sezamowej tahini, 1 łyżkę oliwy, sól do smaku. Składniki blendujemy i gotowe. Pastę z fasoli robimy na podobnej zasadzie. Fasolę z puszki (400 g) łączymy, z 2 ząbkami czosnku oraz 1-2 łyżkami Majonezu Kieleckiego, solą, pieprzem i blendujemy. Dzięki dodaniu majonezu uzyskamy kremową konsystencję i podkręcimy smak, a takich past z jego dodatkiem, możemy wykonać naprawdę sporo. Choćby opcję jajeczno-brokułową, czy z awokado. Komponując menu, koniecznie dobierajcie składniki w różnych kolorach.

-Mięso – najlepiej sprawdzi się panierowany kurczak lub indyk, ponieważ będzie lekki i sycący. Jeśli przed smażeniem skropimy mięso sokiem z cytryny i odłożymy min. na godzinę do lodówki, będziemy mieli pewność, że kąski będą kruche i soczyste. Do panierowania zamiast bułki tartej użyjmy roślinnych panierów, np. kukurydzianego, z ciecierzycy lub wielozbożowego. Do tego podajmy sosy na bazie Majonezu Kieleckiego z dodatkiem jogurtu naturalnego i przypraw np. wędzonej papryki, pasy chili lub curry.

-Nabiał – sery na takich imprezach są niezastąpione. Na rynku mamy ich olbrzymi wybór –  żółte, białe podpuszczkowe, jak i pleśniowe. Coraz częściej możemy wybierać także w serach z dodatkami np. czarnuszką czy kozieradką. Takie połączenia świetnie przełamują znane nam smaki. Sery możemy podawać krojone w plastry, słupki, kostkę czy trójkąciki, najczęściej spotykane podczas serwowania serów pleśniowych. Z nabiałem genialne łączą się również owoce np. winogrona, słodkie i soczyste mandarynki lub mango. W tym przypadku warto zaserwować przekąski w formie koreczków.

-Pieczywo – na jego podstawie wykonamy „1000 wariacji” nt. tartinek. Co ważne, na sylwestrowym stole powinno znaleźć się jego kilka rodzajów, tak, aby każdy wybrał właściwe dla siebie.  Zaproponujmy wieloziarnisty chleb bez mąki – zgra się z pastami warzywnymi. Pumpernikiel, wykorzystajmy do okrągłych kanapeczek z pasztetem mięsnym lub z soczewicy posypanym kiełkami. Kształt nadamy wycinając koła za pomocą szklanki. Pamiętajmy również o pieczywie białym. Niezastąpiona jest chrupiąca bagieta z serkiem twarogowym z łososiem. A do przekąszania podajmy pieczywo chrupkie. Jeśli mamy czas możemy upiec podpłomyki. Każdy chętnie po nie sięgnie.

Fantazyjne podanie

Warto również zadbać o niecodzienne podanie. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, sałatki warzywne zaserwujmy w małych szklankach lub słoiczkach. Aby uniknąć zmywania naczyń po imprezie, możemy wykorzystać biodegradowalne miski i talerze. Hitem stają się te wykonane z otrąb pszennych, które nawet można zjeść. Są stabilne i wytrzymałe, w pełni kompostowalne, a ich czas rozkładu to ok. 30 dni. Estetycznie i ekologicznie. Kanapki i tartinki podajmy na drewnianych lub kamiennych tacach, a nawet paterach do ciast. I nie zapomnijmy, że każdej domówce warto nadać temat przewodni. A ten z pewnością uruchomi naszą wyobraźnię przy dekorowaniu stołu.

Czytaj również

14.11.2025

Gulasz na jesienne dni

Czytaj dalej

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności