14 kwietnia 2021


Szybkie przekąski na każdą porę roku

Dobrze mieć w swoim kuchennym repertuarze kilka uniwersalnych przepisów na tzw. „awaryjne sytuacje”. Czasami zdarza się, że musimy przygotować coś szybkiego, ale efektownego dla niespodziewanych gości. Innym razem po prostu dopada nas nagły głód, a akurat musimy wyjść z domu i nie mamy czasu, żeby spędzić w kuchni więcej niż 15 minut. Zamiast niepotrzebnie się stresować, możemy być w pełni przygotowani na takie okoliczności. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone receptury, które na pewno nas nie zawiodą!    

Chrupiąca przekąska w towarzystwie aromatycznego dipu to szybkie i smaczne rozwiązanie na każdą okazję. Sos możemy przygotować z dostępnych przez cały rok produktów i ewentualnie wzbogacić go o sezonowe składniki. Jako dodatek do domowych dipów dobrze sprawdzi się na przykład Snack – Przysmak Świętokrzyski, przeznaczony do samodzielnego usmażenia. Przyrządzenie go zajmuje maksymalnie kilka minut, a po chwili możemy cieszyć się świeżym i bardzo chrupiącym smakołykiem. Pozostaje pytanie – jakie sosy przygotować?

Kremowy dip w greckim stylu

Ser feta kojarzymy zwykle przede wszystkim z bardzo popularną sałatką grecką, jednak jego charakterystyczny smak idealnie uzupełni wiele innych dań czy przekąsek. Na bazie tego bałkańskiego sera możemy przygotować na przykład kremowy, ziołowy dip o wręcz uzależniającym smaku!

Potrzebne składniki:

– jedna kostka sera feta (ok. 200 g)

– 3 łyżki jogurtu naturalnego

– duży ząbek czosnku

– pół pęczka koperku

– pieprz

– odrobina soku z cytryny

Ser feta, sok z cytryny oraz jogurt naturalny umieszczamy w naczyniu i blendujemy do połączenia składników. Jeśli dip będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę jogurtu lub kilka łyżek wody. Przekładamy dip do miski, dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z Przysmakiem Świętokrzyskim oraz ulubionymi surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Powiew świeżości w kuchni

Aromatyczna, świeża salsa latem doskonale orzeźwi, a zimą sprawi, że poczujemy się jak na słonecznych wakacjach. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek takich jak Snack – Przysmak Świętokrzyski lub (jeśli mamy więcej czasu) jako dodatek do meksykańskich tacos czy grillowanej ryby. Jakie składniki będą nam potrzebne?

– awokado

– mango

– szalotka

– pomidor

– sok z połowy limonki

– garść świeżej kolendry

– kilka listków mięty

– papryczka chili (ilość według upodobań)

– sól, pieprz

– 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Zaczynamy od pokrojenia awokado, mango, szalotki oraz pomidora w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wszystko do miski, a następnie siekamy papryczkę chili, kolendrę oraz miętę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy sok z limonki oraz oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i… gotowe!

Nasze Aktualności