9 KWIECIEŃ 2020

Trzy pomysły na wiosenne sałatki

Wraz z nadejściem wiosny, pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Co więcej – temperatury za oknem robią się wyższe, mamy więc częściej ochotę na lekkie potrawy niż na te treściwe i bardzo sycące. To doskonały moment, żeby urozmaicić naszą dietę i wzmocnić odporność. W kilku słowach – jest to czas, kiedy chętnie sięgamy po pyszne, zdrowe sałatki!

Dressing na bazie musztardy to smaczne i uniwersalne rozwiązanie. Doskonale wzbogaci zarówno surowe, jak i pieczone lub gotowane warzywa. Musztarda Kielecka starofrancuska, dzięki dodatkowi ziół i aromatycznego białego wina, wyróżnia się wyjątkowym, intensywnym smakiem. Ponadto, fakt, że jest dość grubo mielona, doda każdej sałatce ciekawej tekstury.

Jeden dressing, trzy sałatki. Ten uniwersalny sos możemy dodać do bardzo wielu kompozycji warzyw i owoców, a na pewno się nie zawiedziemy! Przygotowaliśmy trzy przepisy, które z pewnością zostaną docenione przez każdego smakosza.

Potrzebne będą:

2 łyżki Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej,

łyżka miodu,

2 łyżki oliwy z oliwek,

1-2 łyżki soku z cytryny,

mały ząbek czosnku posiekany lub wyciśnięty na prasce,

pieprz i sól do smaku.

  1. W kolorach wiosny

Lekka i orzeźwiająca sałatka, która łączy ze sobą ciekawe tekstury oraz smak słodki ze słonym. Jeżeli pokroimy składniki drobniej i pominiemy dodatek rukoli, sprawdzi się doskonale także jako salsa do meksykańskich tacos! Potrzebne składniki to:

mango,

awokado,

rukola,

owoc granatu,

opcjonalnie: papryczka chili,

sok z cytryny.

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę dojrzałego mango i miękkiego awokado. Następnie dodajemy pestki granatu i liście rukoli oraz odrobinę soku z cytryny. Jeżeli lubimy bardziej pikantne potrawy, możemy zdecydować się także na dodatek pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chili. Całość uzupełniamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Gotowe!

  1. Sezon na szparagi!

Już pod koniec kwietnia będziemy mogli cieszyć się szparagami, ponieważ pierwsze ich pęczki już teraz zaczynają pojawiać się w sklepach. Warto wykorzystać te warzywa do przygotowania wyśmienitej wiosennej sałatki. Oto czego potrzebujemy:

niewielki pęczek zielonych szparagów,

2 pieczone buraki,

kozi ser,

szpinak baby,

nieduża czerwona cebula.

Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez ok. 8 minut. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na szpinaku razem z pokrojonymi w kostkę burakami. Dodajemy też pokrojoną w pióra cebulę oraz kozi ser. Skrapiamy delikatnie dressingiem.

  1. Sałatka „Zielono mi”

Nasza ostatnia propozycja to bukiet wiosennych warzyw na talerzu! Zieleń roszponki, rukoli, kiwi i ogórka pięknie łączy się z intensywnym kolorem malin i bielą fety. Będzie to nie tylko uczta dla żołądka, ale także dla oczu! Potrzebne składniki:

roszponka,

rukola,

pół kostki sera feta,

dwie garście malin,

zielony ogórek,

2 kiwi,

kilka posiekanych listków mięty.

Kiwi kroimy w plasterki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, to samo robimy z fetą. To wszystko mieszamy z resztą składników i skrapiamy dressingiem. Smacznego!

Te trzy proste przepisy to doskonały sposób, żeby poczuć pełnię wiosny! Poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz, osiągając przy tym spektakularne efekty. Dressing na bazie Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej stanie się sekretnym składnikiem, do którego będziecie często wracać!

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności