20 lipca 2017
Wegańskie wypieki z Octem Kieleckim
Ciasto bez jajek, masła, mleka i śmietany? Tak, to możliwe! Z użyciem właściwych składników będzie puszyste, delikatne i smaczne. Podczas przygotowania wegańskich słodkości nieoceniony okaże się… Ocet Kielecki!
Pewne triki kulinarne pozwolą na przygotowanie wielu tradycyjnych przysmaków tak, aby były odpowiednie dla osób, które zrezygnowały ze spożywania niektórych produktów – wystarczy nieco poeksperymentować, by później cieszyć się ich unikalnym smakiem.
Muffiny, babka, ciasto śliwkowe, jabłecznik…
…wykonanie tych ciast w wersji wegańskiej to nic trudnego! Ocet idealnie sprawdzi się także podczas pieczenia puszystego biszkoptu, który następnie posłuży jako spód do tortów. Sekretem udanych słodkości jest Ocet Kielecki 10%. To dzięki niemu wypieki wyrosną oraz będą miękkie.
Zatem, podczas kulinarnych wyzwań warto sięgnąć po ten tradycyjny produkt od WSP Społem. Jego niezmienna od lat receptura oraz najlepsze składniki używane w procesie wytwarzania to gwarancja niepowtarzalnego smaku oraz jakości.
Wypieki z Octem Kieleckim zawsze są udane!
Przepis z bloga wegannerd.blogspot.com
• 1 i 1/2 szklanki (taka 250ml) mąki pszennej
• 1 szklanka mleka sojowego
• 1 łyżka octu spirytusowego
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki cukru
• 1/4-1/3 szklanki oleju
• szczypta soli
• truskawki lub inny owoc
Odlej mleko i dodaj do niego ocet. Mleko sojowe od razu zaczyna się ścinać. Wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty.
Mąkę przesiej do miski.
Dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Powoli dolewaj mleko ciągle mieszając.
Na koniec dodaj olej.
Ciasto powinno mieć delikatną i gładką konsystencję.
Jak zostawisz je na chwilę, zobaczysz delikatne bąbelki powietrza. Ocet i soda robią swoje!
Umyj owoce i przekrój je na mniejsze kawałki. Sięgaj po truskawki, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki a nawet winogrona!
Piecz w 175 stopniach przez około 30 minut. Wierzch ciasto powinien być zarumieniony i pękać.