20 lipca 2017


Wegańskie wypieki z Octem Kieleckim

Ciasto bez jajek, masła, mleka i śmietany? Tak, to możliwe! Z użyciem właściwych składników będzie puszyste, delikatne i smaczne. Podczas przygotowania wegańskich słodkości nieoceniony okaże się… Ocet Kielecki!

Pewne triki kulinarne pozwolą na przygotowanie wielu tradycyjnych przysmaków tak, aby były odpowiednie dla osób, które zrezygnowały ze spożywania niektórych produktów – wystarczy nieco poeksperymentować, by później cieszyć się ich unikalnym smakiem.

Muffiny, babka, ciasto śliwkowe, jabłecznik…

…wykonanie tych ciast w wersji wegańskiej to nic trudnego! Ocet idealnie sprawdzi się także podczas pieczenia puszystego biszkoptu, który następnie posłuży jako spód do tortów. Sekretem udanych słodkości jest Ocet Kielecki 10%. To dzięki niemu wypieki wyrosną oraz będą miękkie.

Zatem, podczas kulinarnych wyzwań warto sięgnąć po ten tradycyjny produkt od WSP Społem. Jego niezmienna od lat receptura oraz najlepsze składniki używane w procesie wytwarzania to gwarancja niepowtarzalnego smaku oraz jakości.

Wypieki z Octem Kieleckim zawsze są udane!

 

Przepis z bloga wegannerd.blogspot.com
•    1 i 1/2 szklanki (taka 250ml) mąki pszennej
•    1 szklanka mleka sojowego
•    1 łyżka octu spirytusowego
•    1/2 łyżeczki sody
•    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    1/3 szklanki cukru
•    1/4-1/3 szklanki oleju
•    szczypta soli
•    truskawki lub inny owoc

Odlej mleko i dodaj do niego ocet. Mleko sojowe od razu zaczyna się ścinać. Wymieszaj i zostaw na 2-3 minuty.
Mąkę przesiej do miski.
Dodaj sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
Powoli dolewaj mleko ciągle mieszając.
Na koniec dodaj olej.
Ciasto powinno mieć delikatną i gładką konsystencję.
Jak zostawisz je na chwilę, zobaczysz delikatne bąbelki powietrza. Ocet i soda robią swoje!
Umyj owoce i przekrój je na mniejsze kawałki. Sięgaj po truskawki, morele, brzoskwinie, agrest, porzeczki a nawet winogrona!
Piecz w 175 stopniach przez około 30 minut. Wierzch ciasto powinien być zarumieniony i pękać.

 

Nasze Aktualności

9 października 2017

Kuchnia meksykańska

Rozgrzewająca kuchnia meksykańska z nowością od WSP Społem.

Czytaj
2 października 2017

Sezon na dynię!

Jesień to ostatni moment na zakup sezonowych warzyw i zatrzymanie smaków lata w słoikach.

Czytaj
25 września 2017

Lunch po cygańsku

Miękka, soczysta pierś z kurczaka o intensywnym aromacie to doskonały pomysł na obiad.

Czytaj
11 września 2017

Ketchupik nowy produkt w ofercie WSP Społem

Oferta WSP Społem rozszerzyła się o nowy przysmak stworzony - mowa o Ketchupiku Kieleckim.

Czytaj