1911

Idea spółdzielczości i Żeromski

Powstaje Związek Spółdzielców Spożywczych „Społem”, organizacja skupiająca przemysłowców i intelektualistów. Wśród nich jest związany z Kielecczyzną Stefan Żeromski. To właśnie autorowi „Przedwiośnia” i „Siłaczki” zawdzięczamy nazwę „Społem”.

1920

Wszystko zaczęło się od mydła

W zmodernizowanych budynkach po dawnej wytwórni cementu wyprodukowano pierwszą partię mydła przemysłowego. 200 kg szarego mydła z Zakładów Wytwórczych w Kielcach dało początek przedsiębiorstwu, które funkcjonuje do dziś.

1924

Bo buty muszą błyszczeć na glanc

Rusza linia produkcyjna pasty do butów. W kolejnych latach na sklepowe półki trafiają kolejne specjalności chemii gospodarczej z kieleckiego zakładu m.in. świece, proszki do prania, pasta do podłóg czy bibułki papierosowe.

1932

Ocet i musztarda wkraczają na stoły

Rusza produkcja octu oraz musztard, które szturmem zdobywają rynek. Wkrótce do oferty spożywczej zakładu dołączają kolejne produkty m.in. kostki bulionowe, koncentraty i ziołowe przyprawy. Z powodzeniem konkurują one z wyrobami słynnego Szwajcara Juliusa Maggi.

II WOJNA ŚWIATOWA

Czas zwykłych bohaterów

Zakład znajduje się pod władaniem hitlerowskiego zarządcy, który ogranicza produkcję i zatrudnienie. Dzięki pomysłowości i odwadze załogi przedsiębiorstwu udaje się przetrwać wojenną zawieruchę. Przemycenie pod okiem nazistów 5 ton trotylu dla partyzantów czy fortel chroniący przed wywiezieniem mienia zakładowego do Niemiec, to najbardziej chlubne karty w historii zakładu.

1945

Początek odrodzenia

Kielecki zakład wznawia działanie. Optymizm i ciężka praca załogi sprawiają, że już w grudniu niektóre z linii produkcyjnych osiągają przedwojenny poziom wydajności.

1959

Pyszny debiut Majonezu Kieleckiego

Dzięki intensywnej pracy wydziału badawczego powstaje pierwszy w Polsce majonez wytwarzany drogą przemysłową. Produkt szybko zdobywa podniebienia smakoszy, stając się jednocześnie wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowują rewolucyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która staje się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec.

1988

Snack = najlepszy smak

Do produkcji wchodzi Snack - Przysmak Świętokrzyski, który bardzo szybko staje się przebojem eksportowym firmy. Pyszne chrupki szczególną popularność zdobywają w krajach Wschodniej i Centralnej Europy.

1990

Nowe czasy, nowe wyzwania

Zakład przechodzi proces przekształceń związanych z transformacją polityczno-gospodarczą w kraju. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” staje się własnością pracowników i rozpoczyna kolejny etap rozwoju. Następuje szereg inwestycji w nowoczesne, przyjazne środowisku linie produkcyjne. W ofercie zostają jedynie produkty najlepsze i najlepiej rokujące w konkurencyjnym środowisku.

1993

Czas zdobywać świat

Na fali sukcesów odnoszonych na rynku krajowym, Zarząd WSP „Społem” podejmuje decyzję o ekspansji na rynki zagraniczne. Od tego czasu eksport kieleckich produktów jest konsekwentnie rozwijany. Dziś nasze produkty można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko na terenie całej Polski, ale także m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA, Australii czy Kazachstanie.

1996

Topowe produkty ze znakiem „Q”

Majonez Kielecki, Snack – Przysmak Świętokrzyski, Musztarda Kielecka delikatesowa i Ocet spirytusowy 10% dołączają do elitarnego grona wyrobów ze znakiem jakości Q. Ale to nie koniec, rok 1996 to także początek starań o uzyskanie systemu zarządzania jakością ISO 9001.

1998-2011

Ciężka praca popłaca

Wieloletnie zaangażowanie pracowników, dynamiczny rozwój i najwyższe standardy jakości procentują szeregiem nagród i wyróżnień dla naszej firmy i produktów. Wśród nich są m.in. godło promocyjne „Poznaj Dobrą Żywność”, znak „Jakość Tradycja”, „Srebrny As”, tytuł „Wybitnego Eksportera” czy „Mister Eksportu Produktów Żywnościowych”.

WSP SPOŁEM DZIŚ

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” to firma o blisko 100-letnim doświadczeniu. Dzięki umiejętnemu łączeniu tradycji i nowoczesności jest obecnie jednym z liderów na polskim rynku FMCG.

Produkty WSP „Społem” słyną z niepowtarzalnego smaku i najwyższej jakości składników. Od pokoleń są doceniane przez konsumentów, czyli najbardziej wymagające jury. Źródłem sukcesu firmy od samego początku jej istnienia jest również budowanie pozytywnych relacji z partnerami biznesowymi.

Spółdzielnia posiada certyfikowany System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodny z ISO 22000 oraz System Zarządzania Jakością według ISO 9001.

Stałe zatrudnienie dla blisko 400 osób, troska o środowisko naturalne i aktywne działania prospołeczne sprawiają, że WSP „Społem” jest istotnym elementem w lokalnej społeczności Kielc, a także jedną z wizytówek całego regionu świętokrzyskiego.

Niezmiennie najważniejszym produktem firmy pozostaje Majonez Kielecki. W 2010 roku marka ta została wyceniona na 42,7 mln zł i jest według rankingu „Rzeczpospolitej” jednym z najbardziej wartościowych polskich znaków towarowych.

Wśród wyrobów Spółdzielni znajdują się również: musztardy, sosy, ketchupy, ocet oraz Snack - Przysmak Świętokrzyski. Artykuły spożywcze stanowią obecnie przeważającą część oferty firmy. Jednak WSP „Społem” wytwarza również artykuły chemii gospodarczej. Płyn do mycia naczyń czy pasta samopołyskowa do podłóg to produkty wyrabiane w kieleckiej fabryce od lat, dobrze znane zwłaszcza na rynku lokalnym.