1911

Idea spółdzielczości i Żeromski

Powstaje Związek Spółdzielców Spożywczych „Społem”, organizacja skupiająca przemysłowców i intelektualistów. Wśród nich jest związany z Kielecczyzną Stefan Żeromski. To właśnie autorowi „Przedwiośnia” i „Siłaczki” zawdzięczamy nazwę „Społem”.

1920

Wszystko zaczęło się od mydła

W zmodernizowanych budynkach po dawnej wytwórni cementu wyprodukowano pierwszą partię mydła przemysłowego. 200 kg szarego mydła z Zakładów Wytwórczych w Kielcach dało początek przedsiębiorstwu, które funkcjonuje do dziś.

1924

Bo buty muszą błyszczeć na glanc

Rusza linia produkcyjna pasty do butów. W kolejnych latach na sklepowe półki trafiają kolejne specjalności chemii gospodarczej z kieleckiego zakładu m.in. świece, proszki do prania, pasta do podłóg czy bibułki papierosowe.

1932

Ocet i musztarda wkraczają na stoły

Rusza produkcja octu oraz musztard, które szturmem zdobywają rynek. Wkrótce do oferty spożywczej zakładu dołączają kolejne produkty m.in. kostki bulionowe, koncentraty i ziołowe przyprawy. Z powodzeniem konkurują one z wyrobami słynnego Szwajcara Juliusa Maggi.

II WOJNA ŚWIATOWA

Czas zwykłych bohaterów

Zakład znajduje się pod władaniem hitlerowskiego zarządcy, który ogranicza produkcję i zatrudnienie. Dzięki pomysłowości i odwadze załogi przedsiębiorstwu udaje się przetrwać wojenną zawieruchę. Przemycenie pod okiem nazistów 5 ton trotylu dla partyzantów czy fortel chroniący przed wywiezieniem mienia zakładowego do Niemiec, to najbardziej chlubne karty w historii zakładu.

1945

Początek odrodzenia

Kielecki zakład wznawia działanie. Optymizm i ciężka praca załogi sprawiają, że już w grudniu niektóre z linii produkcyjnych osiągają przedwojenny poziom wydajności.

1959

Pyszny debiut Majonezu Kieleckiego

Dzięki intensywnej pracy wydziału badawczego powstaje pierwszy w Polsce majonez wytwarzany drogą przemysłową. Produkt szybko zdobywa podniebienia smakoszy, stając się jednocześnie wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowują rewolucyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która staje się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec.

1988

Snack = najlepszy smak

Do produkcji wchodzi Snack - Przysmak Świętokrzyski, który bardzo szybko staje się przebojem eksportowym firmy. Pyszne chrupki szczególną popularność zdobywają w krajach Wschodniej i Centralnej Europy.

1990

Nowe czasy, nowe wyzwania

Zakład przechodzi proces przekształceń związanych z transformacją polityczno-gospodarczą w kraju. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” staje się własnością pracowników i rozpoczyna kolejny etap rozwoju. Następuje szereg inwestycji w nowoczesne, przyjazne środowisku linie produkcyjne. W ofercie zostają jedynie produkty najlepsze i najlepiej rokujące w konkurencyjnym środowisku.

1993

Czas zdobywać świat

Na fali sukcesów odnoszonych na rynku krajowym, Zarząd WSP „Społem” podejmuje decyzję o ekspansji na rynki zagraniczne. Od tego czasu eksport kieleckich produktów jest konsekwentnie rozwijany. Dziś nasze produkty można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko na terenie całej Polski, ale także m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA, Australii czy Kazachstanie.

1996

Topowe produkty ze znakiem „Q”

Majonez Kielecki, Snack – Przysmak Świętokrzyski, Musztarda Kielecka delikatesowa i Ocet spirytusowy 10% dołączają do elitarnego grona wyrobów ze znakiem jakości Q. Ale to nie koniec, rok 1996 to także początek starań o uzyskanie systemu zarządzania jakością ISO 9001.

1998-2011

Ciężka praca popłaca

Wieloletnie zaangażowanie pracowników, dynamiczny rozwój i najwyższe standardy jakości procentują szeregiem nagród i wyróżnień dla naszej firmy i produktów. Wśród nich są m.in. godło promocyjne „Poznaj Dobrą Żywność”, znak „Jakość Tradycja”, „Srebrny As”, tytuł „Wybitnego Eksportera” czy „Mister Eksportu Produktów Żywnościowych”.

2020

Jubileusz 100-lecia firmy WSP "Społem"

WSP SPOŁEM DZIŚ

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” to firma o ponad 100-letnim doświadczeniu. Dzięki umiejętnemu łączeniu tradycji i nowoczesności jest obecnie jednym z liderów na polskim rynku FMCG.

Produkty WSP „Społem” słyną z niepowtarzalnego smaku i najwyższej jakości składników. Od pokoleń są doceniane przez konsumentów, czyli najbardziej wymagające jury. Źródłem sukcesu firmy od samego początku jej istnienia jest również budowanie pozytywnych relacji z partnerami biznesowymi.

Spółdzielnia posiada certyfikowany System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodny z ISO 22000 oraz System Zarządzania Jakością według ISO 9001.

Stałe zatrudnienie dla blisko 400 osób, troska o środowisko naturalne i aktywne działania prospołeczne sprawiają, że WSP „Społem” jest istotnym elementem w lokalnej społeczności Kielc, a także jedną z wizytówek całego regionu świętokrzyskiego.

Niezmiennie najważniejszym produktem firmy pozostaje Majonez Kielecki. W 2010 roku marka ta została wyceniona na 42,7 mln zł i jest według rankingu „Rzeczpospolitej” jednym z najbardziej wartościowych polskich znaków towarowych.

Wśród wyrobów Spółdzielni znajdują się również: musztardy, sosy, ketchupy, ocet oraz Snack - Przysmak Świętokrzyski. Artykuły spożywcze stanowią obecnie przeważającą część oferty firmy.