21 LISTOPADA 2022

Ćwikła z chrzanem – charakterna nowość WSP Społem

Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” przed zbliżającymi się świętami przygotowała niezwykle smakowitą niespodziankę. W II połowie listopada na rynku zadebiutowała bowiem Ćwikła z chrzanem. Jej receptura oparta została na najlepszych wzorach a inspiracją były tradycyjne, domowe receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest jednak coś co zdecydowanie wyróżnia ją na tle innych tego typu produktów.

Ćwikła z chrzanem to powszechnie znana i bardzo lubiana, słodko – pikantna sałatka. Od wieków przygotowuje się ją z gotowanych buraków ćwikłowych, utartych z dodatkiem aromatycznego chrzanu, octu, cukru i soli. Dlatego właśnie wyrób powstający w kieleckiej spółdzielni nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, kanonicznie bazując na rodzimych zwyczajach kulinarnych i gustach polskich konsumentów. Oprócz „krótkiego” składu warto także zwrócić uwagę na wyjątkowy smak opisywanej nowości. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu (aż 29%) staje się dodatkiem ciekawszym i zdecydowanie bardziej wyrazistym. Słodycz i wykwintny charakter buraczków uzupełnia pikantna „zadziorność” znana (i lubiana) z Chrzanu Luksusowego. Całość dopełnienia jej głęboka, apetyczna barwa. Piękny, buraczkowy kolor sprawia, że na stole prezentuje się niezwykle atrakcyjnie.

Ćwikła z chrzanem doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Także i przy okazji Bożego Narodzenia znajdzie szereg kulinarnych zastosowań. Stanowi nieodzowny dodatek do wędlin, pasztetów, mięs no i oczywiście jaj. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w zależności od indywidualnych preferencji. Domownicy na pewno będą zachwyceni.

W 340 g słoiku znajdziemy buraki ćwikłowe (61%), chrzan (29%), wodę, cukier, ocet spirytusowy i sól. Nie zawiera substancji konserwujących.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności