Powstaje Związek Spółdzielców Spożywczych „Społem”, organizacja skupiająca przemysłowców i intelektualistów. Wśród nich jest związany z Kielecczyzną Stefan Żeromski. To właśnie autorowi „Przedwiośnia” i „Siłaczki” zawdzięczamy nazwę „Społem”.
W zmodernizowanych budynkach po dawnej wytwórni cementu wyprodukowano pierwszą partię mydła przemysłowego. 200 kg szarego mydła z Zakładów Wytwórczych w Kielcach dało początek przedsiębiorstwu, które funkcjonuje do dziś.
Rusza linia produkcyjna pasty do butów. W kolejnych latach na sklepowe półki trafiają kolejne specjalności chemii gospodarczej z kieleckiego zakładu m.in. świece, proszki do prania, pasta do podłóg czy bibułki papierosowe.
Rusza produkcja octu oraz musztard, które szturmem zdobywają rynek. Wkrótce do oferty spożywczej zakładu dołączają kolejne produkty m.in. kostki bulionowe, koncentraty i ziołowe przyprawy. Z powodzeniem konkurują one z wyrobami słynnego Szwajcara Juliusa Maggi.
Zakład znajduje się pod władaniem hitlerowskiego zarządcy, który ogranicza produkcję i zatrudnienie. Dzięki pomysłowości i odwadze załogi przedsiębiorstwu udaje się przetrwać wojenną zawieruchę. Przemycenie pod okiem nazistów 5 ton trotylu dla partyzantów czy fortel chroniący przed wywiezieniem mienia zakładowego do Niemiec, to najbardziej chlubne karty w historii zakładu.
Kielecki zakład wznawia działanie. Optymizm i ciężka praca załogi sprawiają, że już w grudniu niektóre z linii produkcyjnych osiągają przedwojenny poziom wydajności.
Dzięki intensywnej pracy wydziału badawczego powstaje pierwszy w Polsce majonez wytwarzany drogą przemysłową. Produkt szybko zdobywa podniebienia smakoszy, stając się jednocześnie wiodącym wyrobem firmy. W tym samym roku eksperci opracowują rewolucyjną metodę produkcji octu (wgłębna fermentacja octowa), która staje się wzorem dla innych producentów z Polski i Niemiec.
Do produkcji wchodzi Snack – Przysmak Świętokrzyski, który bardzo szybko staje się przebojem eksportowym firmy. Pyszne chrupki szczególną popularność zdobywają w krajach Wschodniej i Centralnej Europy.
Zakład przechodzi proces przekształceń związanych z transformacją polityczno-gospodarczą w kraju. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” staje się własnością pracowników i rozpoczyna kolejny etap rozwoju. Następuje szereg inwestycji w nowoczesne, przyjazne środowisku linie produkcyjne. W ofercie zostają jedynie produkty najlepsze i najlepiej rokujące w konkurencyjnym środowisku.
Na fali sukcesów odnoszonych na rynku krajowym, Zarząd WSP „Społem” podejmuje decyzję o ekspansji na rynki zagraniczne. Od tego czasu eksport kieleckich produktów jest konsekwentnie rozwijany. Dziś nasze produkty można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko na terenie całej Polski, ale także m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, USA, Australii czy Kazachstanie.
Majonez Kielecki, Snack – Przysmak Świętokrzyski, Musztarda Kielecka delikatesowa i Ocet spirytusowy 10% dołączają do elitarnego grona wyrobów ze znakiem jakości Q. Ale to nie koniec, rok 1996 to także początek starań o uzyskanie systemu zarządzania jakością ISO 9001.
Wieloletnie zaangażowanie pracowników, dynamiczny rozwój i najwyższe standardy jakości procentują szeregiem nagród i wyróżnień dla naszej firmy i produktów. Wśród nich są m.in. godło promocyjne „Poznaj Dobrą Żywność”, znak „Jakość Tradycja”, „Srebrny As”, tytuł „Wybitnego Eksportera” czy „Mister Eksportu Produktów Żywnościowych”.
To okres wielu sukcesów zarówno dla WSP Społem, jak i kultowych marek Majonezu Kieleckiego czy Musztardy Kieleckiej. Nasze produkty zostały wielokrotnie docenione w prestiżowych konkursach, m.in. „Złoty Paragon”, „Przebój FMCG”, „Hit Handlu”, „Superbrands”, „Doceń Polskie” czy „Najlepszy Produkt”. Dodatkowo w tym czasie aż 36 produktów z naszego portfolio znalazło się na liście Dziedzictwa Kulinarnego woj. świętokrzyskiego.
W 2016 roku WSP Społem wprowadza ofertę dla odbiorców HORECA – Społem Gastronomia, a także nowe produkty takie jak choćby Majonez Kielecki Lekki (Light).
W 2019 Majonez Kielecki świętował swoje 60-lecie istnienia, a rok później WSP Społem ustanowiło 15 września oficjalnym Dniem Majonezu Kieleckiego. Tego dnia wierni fani w całej Polsce celebrują – nie tylko w swoich kuchniach, ale i w internecie – poprzez memy czy promowanie hashtagu #teamkielecki. W 2019 roku rozpoczęto także budowę nowego magazynu w Kielcach.
Kolejne lata przyniosły nam wiele nagród, m.in. „Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich 2022”, „Superior Taste Award 2022”, przyznaną przez wykwalifikowanych szefów kuchni i sommelierów, certyfikat „Doceń Polskie”, a także wyróżnienie za działania biznesowe – statuetkę „Świętokrzyska Victoria”.
Dodatkowo wprowadziliśmy w tym czasie kilka innowacji smakowych – zwłaszcza dla młodszych i świadomych grup odbiorców: Majonez Kielecki Roślinny, Majonez Kielecki z oliwkami czy papryką chipotle. W portfolio znalazły się też nowe Sosy Kieleckie Food Truck. Będąc z młodymi w bliskim kontakcie – wsparliśmy pierwsze takie wydarzenie w Polsce – kieleckie juwenalia inspirowane naszym produktem: Majonezalia 2023!
Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” to firma o ponad 100-letnim doświadczeniu. Dzięki umiejętnemu łączeniu tradycji i nowoczesności jest obecnie jednym z liderów na polskim rynku FMCG. Produkty WSP „Społem” słyną z niepowtarzalnego smaku i najwyższej jakości składników. Od pokoleń są doceniane przez konsumentów, czyli najbardziej wymagające jury. Źródłem sukcesu firmy od samego początku jej istnienia jest również budowanie pozytywnych relacji z partnerami biznesowymi.
Spółdzielnia posiada certyfikowany System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodny z ISO 22000 oraz System Zarządzania Jakością według ISO 9001. Stałe zatrudnienie dla blisko 400 osób, troska o środowisko naturalne i aktywne działania prospołeczne sprawiają, że WSP „Społem” jest istotnym elementem w lokalnej społeczności Kielc, a także jedną z wizytówek całego regionu świętokrzyskiego.
Sukcesywnie rozwijamy portfolio, stale udoskonalamy produkty i eliminujemy negatywny wpływ na środowisko. Zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju, w październiku 2023 rozpoczęliśmy dystrybucję pierwszej partii Majonezu Kieleckiego, powstałego wyłącznie z jaj chowu ściółkowego. To już kolejny produkt, w którym wycofaliśmy tzw. „trójki”.