29 CZERWCA 2022
Sposobów na wykorzystanie wolnego czasu latem jest całe mnóstwo. Chyba nikt nie chce spędzać wtedy długich godzin w kuchni. Nie jest to jednak powód, żeby rezygnować ze smacznych przekąsek. Wiele z nich da się przygotować łatwo, szybko i z sezonowych składników. Oto kilka pomysłów.
Czego nie może zabraknąć w letnich przekąskach? Świeżych warzyw i owoców, a także aromatycznych sosów. Często to właśnie odpowiedni dressing czy dip dodaje daniu charakteru i sprawia, że jest jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie warto rezygnować z tego składnika, niezależnie od tego, czy przygotowujemy, sałatkę, kanapki, czy coś zupełnie innego.
Kanapka, która smakuje jak lato
Świeże pieczywo, pełne smaku warzywa i aromatyczne sosy. Kanapki wcale nie muszą być nudne! Oto pomysł na świeżą ciabattę z domowym pesto, delikatną mozzarellą i soczystym pomidorem.
Potrzebne składniki:
-2 pszenne ciabatty
-Majonez Kielecki
-ser mozzarella
-1 pomidor malinowy
-dwie duże garście świeżej bazylii
-¼ szklanki orzechów nerkowca
-¼ szklanki oliwy z oliwek
-kilka suszonych pomidorów
-odrobina startego parmezanu
-sól i pieprz
Zaczynamy od przygotowania bazyliowego pesto. Liście bazylii, orzechy nerkowca uprażone na suchej patelni, oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz parmezan umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy lub wody. Następnie kroimy każdą z bułek na pół i smarujemy obydwie części Majonezem Kieleckim. Dobrze sprawdzi się jego wariant w wygodnym plastikowym opakowaniu, idealnym do kanapek. Następnie na wierzchu układamy pokrojoną w plastry mozzarellę, pomidora i suszone pomidory. Przykrywamy drugą połówką ciabatty i zapiekamy w tosterze lub piekarniku. Tak przygotowane kanapki możemy zjeść od razu lub zabrać na piknik.
Łódeczki z krewetkami
Łódeczki z sałaty z krewetkami to niezwykle lekka letnia przekąska – wystarczająco prosta, żeby przygotować ją na szybki lunch, a jednocześnie dostatecznie wyszukana, aby podać ją gościom na przyjęciu.
Potrzebne składniki (na 10 łódeczek):
-10 liści sałaty rzymskiej
-30 surowych krewetek
-2 awokado
-2 pomidory malinowe
-6 ząbków czosnku
-sok z limonki
-1 czerwona cebula
-świeża kolendra lub bazylia
-3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
-2 łyżki Majonezu Kieleckiego
-sól i pieprz
-oliwa z oliwek
-50 g masła
Oczyszczamy krewetki, przekładamy je do miski i dodajemy 4 posiekane ząbki czosnku, odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz sok z limonki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy salsę z pomidorów i awokado. Kroimy obydwa składniki w drobną kostkę, dodajemy posiekany czosnek, czerwoną cebulę i bazylię lub kolendrę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz odrobiną oliwy. Kolej na sos: w miseczce mieszamy Ketchup Kieleckie oraz Majonez Kielecki i jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, po czym dodajemy krewetki wraz z marynatą. Smażymy po ok. 1-1,5 minuty z każdej strony – nie dłużej, aby nie zrobiły się twarde. Na sam koniec wszystkie składniki układamy na liściach sałaty: na początek salsa, potem krewetki i na koniec odrobina sosu. Gotowe!