17 PAŹDZIERNIKA 2022

Jesienne przetwory

Jesień to ten moment w roku, kiedy w naszych domach przygotowywanie przetworów rusza pełną parą. Dlatego też warto poznać kilka praktycznych porad, które pozwolą nam łatwo zamknąć ulubione smaki pod zakrętką na kolejne miesiące.   

Ważne jest, aby słoiki i nakrętki były dobrze wysterylizowane, gdyż nieodpowiednio przygotowane mogą spowodować, że przetwory nie zostaną dobrze zakonserwowane. Druga kwestia to wysokiej jakości produkty i składniki. Oprócz owoców i warzyw należy wybrać odpowiedni ocet– Ocet Kielecki spirytusowy 10% obecny na stołach Polaków już od 90 lat. Wyróżnia się wysoką jakością oraz tradycyjną recepturą i z pewnością sprawdzi się do przyrządzenia idealnej zalewy, zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

Coś na słodko – śliwki w occie

Każdy z nas lubi nutę słodkości połączoną z wyraźnym, ostrym aromatem octu. Z pewnością takie nieoczywiste połączenie smaków znajdziemy w przepisie na śliwki w occie. Co potrzebujemy do ich przygotowania?

-1 kg śliwek

-250 ml wody

-250g cukru

-250 ml Octu Kieleckiego

-pieprz ziarnisty

-cynamon

-goździki

Dokładnie myjemy i obieramy śliwki z pestek. Do głębokiego garnka wlewamy wodę, Ocet Kielecki i cukier. Całość zagotowujemy, przez cały czas mieszając. Do wcześniej wyparzonych słoików wkładamy śliwki, cynamon, goździki i pieprz ziarnisty. Wlewamy przygotowaną zalewę i pasteryzujemy przez (najlepiej na mokro, w garnku i wodzie) ok. 10-15 minut.

Jesiennie marynowane grzybki

Marynowane grzyby to prawdziwy hit na każdym stole. Doskonale sprawdzą się zarówno jako pojedyncza przekąska, jak i dodatek do obiadu czy kolacji. Co najważniejsze – ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, można je z powodzeniem przyrządzić samodzielnie. Niezbędne składniki:

-1 kg leśnych grzybów

-250 ml Octu Kieleckiego

-800 ml wody

-3/4 łyżki cukru

-1 łyżeczki soli

-cebula

-ziele angielskie

-gorczyca

-liście laurowe

-pieprz czarny

Grzyby dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże. Przed zamarynowaniem należy je krótko obgotować – ok. 5 minut, dlatego wkładamy grzyby do osolonej wody z dodatkiem octu oraz kilku kawałków cebuli. Do oddzielnego garnka wlewamy wodę, ocet i wsypujemy cukier i sól. Zagotowujemy wszystko, a następnie do wcześniej umytych i wyparzonych słoików wkładamy pokrojone i obgotowane wcześniej grzyby, przyprawy – gorczycę, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz czarny z odrobiną cebuli i zalewamy zalewą. Tak przygotowane grzyby w occie pasteryzujemy przez ok. 15 minut.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności