27 LUTEGO 2019

Karnawałowe szaleństwo smaku

Jak karnawał, to koniecznie na bogato! Stoły powinny uginać się pod ciężarem różnorodnych pyszności – aromatycznie przyprawionych i przygotowanych z niecodziennych dodatków. Organizując domówkę zadbajmy o najmniejsze detale tak, aby goście zapamiętali tegoroczne „ostatki” na długo.

Zawodowi plannerzy imprez, sukces wydarzenia opierają na 3 elementach: dobrym jedzeniu, odpowiednio dobranej muzyce i spektakularnych dekoracjach. Dlaczego i my mielibyśmy z nich nie skorzystać? Stwórzmy plan domówki od tematu przewodniego zaczynając. To on zdeterminuje nasze kolejne kroki – stroje, dodatki i oczywiście menu. No właśnie menu. Ustalając, co znajdzie się w naszym bufecie pamiętajmy, aby przygotować kilka neutralnych dań. Takich, które zasmakują wszystkim. Oczywiście trzymajmy się podstawowej zasady – musi być różnorodnie i kolorowo. Pomogą nam w tym wielosmakowe Sosy Kieleckie. W karnawale stawiamy na Sos Kielecki cygański i Sos Kielecki curry. Te dwa warianty bez wątpienia znajdą swoich amatorów.

Do czego dodać sos?

Sposobów na podanie sosów jest sporo. Możemy wykorzystać je jako dip do mięs, chrupiącego pieczywa lub świeżo pokrojonych warzyw. W tym roku przygotujmy szaszłyki z kurczaka w nieco innym, niż klasycznym wydaniu. Zaserwujmy na patyczkach duże paski kurczaka obtoczone w kompozycji przypraw – soli, kurkumie, papryce słodkiej i chilli. Po upieczeniu na blaszce w 180 st. C. podajmy je z Sosem Kieleckim curry. Sosy świetnie sprawdzą się również jako dodatek do warzywnych past np. z białej fasoli, groszku lub ciecierzycy. Podtrzymają kremową konsystencję i urozmaicą zblendowane warzywa konkretnym aromatem. Inną metodą jest połączenie gotowego sosu ze składnikami sałatek lub potraw. Dla przykładu Sos Kielecki cygański świetnie zgra się z pilaw – bałkańskim daniem z ryżu, z warzywami, mięsem i intensywnymi przyprawami. Taki rozgrzewający posiłek możemy śmiało zaserwować gościom w trakcie imprezy. Zaostrzy smak i rozgrzeje żołądek.

Wystrzałowe menu

Obok znanych i lubianych dań warto dodać kilka zaskakujących, mało popularnych składników. Do tych nietypowych wciąż należą kaki, miechunka, kwiaty jadalne, owoce liofilizowane czy zboża ekspandowane. Z dwóch ostatnich możemy wykonać pyszne i zdrowe desery. A kwiaty i miechunka rewelacyjnie sprawdzą się w karnawałowych sałatkach. Jedną z nich przygotujmy na bazie garści roszponki, poszarpanych liści mini sałaty rzymskiej, 20 owoców miechunki, ½ granatu, mini kulek mozzarelli i garści orzechów nerkowca. Całość połączmy i skropmy wyskokowym dipem zblendowanym na bazie 5 łyżek szampana, 1 mango, 3 łyżek oleju z pestek winogron, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki Musztardy Kieleckiej sarepskiej. Tak skomponowana sałatka ze słodko – kwaśnym sosem zaskoczy wszystkich.

W przygotowaniu karnawałowych domówek liczy się przede wszystkim fantazja. Pamiętajmy jednak, że menu warto dopasować pod upodobania towarzyszy zabawy. Nie powinno być to trudne, bo w końcu bawimy się w gronie dobrze nam znanych ludzi. Dlatego odważmy się znane i lubiane składniki połączyć z nowymi i zaskakującymi. Gwarantujemy – będzie pysznie!

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności