7 listopada 2022


„Listopadowe smaki w kuchni”

Czy dynia kojarzy się wam wyłącznie jako ozdoba przy okazji Halloween? Jeśli tak, to sięgnijcie po nią raz jeszcze – tym razem, aby wykorzystać ją przy przyrządzaniu jesiennych posiłków. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć tego warzywa!

Dynia to doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest też produktem niskokalorycznym i lekkostrawnym – jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100g, dlatego może być cennym składnikiem diet odchudzających. Możemy ją przyrządzać na wiele sposobów, a wszystkie potrawy, które powstaną na bazie dyni smakują doskonale!

Dyniowe muffiny z majonezem

Muffiny to zawsze dobry pomysł. Są proste i szybkie w wykonaniu, a dzięki sprytnie „przemyconym” wartościowym dodatkom – takim jak np. dynia – są świetnym uzupełnieniem codziennego menu. Do ich przyrządzenia potrzebujemy:

-300 g mąki tortowej

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 łyżki Majonezu Kieleckiego

-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

-150 g cukru

-1 łyżeczka startej wanilii (opcjonalnie)

-2 jajka

-250 ml purée z pieczonej dyni

-opakowanie łuskanych pestek dyni

-50 ml mleka

-3/4 kostki masła

-sól

-papierowe foremki na muffiny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, sól i startą wanilię. Mieszamy składniki i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie roztapiamy masło i je przestudzamy. W drugim naczyniu mieszamy jajka razem z purée z dyni oraz majonezem. Dodajemy roztopione, schłodzone masło oraz mleko i ponownie mieszamy. Teraz pozostaje połączyć nam suche i mokre składniki, delikatnie je mieszając. Ciasto wykładamy do naszykowanych papierowych foremek, na wierzch sypiemy łuskane pestki dyni i wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika – muffiny będą dobrze upieczone, jeśli wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy po wyciągnięciu.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok.

Wyborny krem z dyni

Kremowa zupa z dyni jest daniem wybornym, szczególnie na zimne listopadowe dni. Rozgrzewa, a dzięki szerokiemu wachlarzowi dodatków za każdym razem może smakować nieco inaczej.

Baza do zupy dyniowej to:

-dynia

-marchewka

-ziemniaki

-cebula

-bulion

Warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i pod przykryciem gotujemy do miękkości. Całość miksujemy blenderem na krem. Jeśli oczekujecie większego bogactwa smaków, to proponujemy zabawę z dodatkami. Imbir, gruszka, papryka, mleczko kokosowe, a może… łyżka musztardy. I tu także mamy wybór – zależny od naszych preferencji smakowych. Krem wzbogacony o Musztardę Kielecką kremską to idealna propozycja dla amatorów dań lekko słodkawych. Jeśli jednak szukacie bardziej wyrazistych doznań smakowych – koniecznie do zupy z dyni dodajcie nieco Musztardy Kieleckiej chrzanowej. Roztacza ona też lekki aromat tartego korzenia chrzanu, co niewątpliwie będzie stanowiło dodatkowy atut naszego kremu.

Nasze Aktualności