1 KWIECIEŃ 2021

Majonez do zadań specjalnych

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów bez którego wielu nie wyobraża sobie jadłospisu. Nie każdy jednak wie, że na sklepowych półkach można obecnie znaleźć wiele jego wariantów smakowych czy wersji przeznaczonych dla osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych. Czym się różnią i do których potraw warto je dodać?

Wielu wielbicieli majonezu wykorzystuje go w swojej kuchni na co dzień. Poza tradycyjnym zastosowaniem, sos ten może być doskonałą bazą dla wielu rodzajów dressingów, dodatkiem do sałatek, jajek, zapiekanek, a nawet… wypieków! Co ciekawe – niewielka ilość majonezu w cieście nadaje mu wilgotności i puszystości. Nie każdy jednak wie, że pierwszym majonezem produkowanym w Polsce na skalę przemysłową był znany wszystkim Majonez Kielecki, który nieprzerwanie gości na stołach już od ponad 60. lat. Od początku jego receptura pozostaje niezmienna, co najlepiej świadczy o sile tej marki. Nowe warianty smakowe tego popularnego sosu mają natomiast urozmaicić gamę dostępnych smaków. Co odróżnia poszczególnie warianty i w jakich sytuacjach warto je wykorzystać?

Dobra dieta na „dzień dobry” 

W Polsce coraz więcej konsumentów zwraca uwagę na skład produktów – szczególnie pod kątem zawartości węglowodanów i cukrów. Dla osób o specjalnych wymaganiach dietetycznych idealnym rozwiązaniem jest Majonez Kielecki lekki, który zawiera o 38% mniej cukru i o 31% mniej tłuszczu w porównaniu z klasyczną wersją. Doskonale sprawdzi się on jako baza do różnego rodzaju sosów, ziołowych dipów czy dodatek do wegeburgerów lub kanapek. Marka „Kielecki” ma także propozycję dla tych, którzy dbają o zbilansowaną dietę. Na rynku dostępna jest wersja Majonezu Omega-3, który jak sama nazwa wskazuje charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych Omega-3. To doskonałe rozwiązanie, które zapewni smak ulubionym potrawom oraz odpowiednią ilość „dobrych” kwasów tłuszczowych.

Z czosnkiem czy vege?

Czasami nie mamy czasu lub ochoty, aby samodzielnie przygotowywać sos czosnkowy. W takiej sytuacji śmiało możemy sięgnąć po aromatyczny Majonez Kielecki z czosnkiem. Dzięki niemu uda się zaoszczędzić cenny czas jadnocześnie nie rezygnując ze smacznej przekąski. Intensywny smak czosnku pasuje np. do domowych frytek czy pieczonych warzyw, a możliwości kulinarnych jest wiele więcej!

W ubiegłym roku dla osób, które wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego wprowadzona została specjalna wegańska wersja – Majonez Kielecki roślinny, którego skład został oparty na m.in. oleju rzepakowym, białkach grochu i aromatycznej musztardzie. Produkt nie zawiera w swoim składzie jajek ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jest to unikalna formuła w wersji dla wegetarian, która doskonale odwzorowuje smak tradycyjnego majonezu z Kielc.

Czytaj również

14.11.2025

Gulasz na jesienne dni

Czytaj dalej

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności