20 PAŹDZIERNIKA 2023

Majonez Kielecki z jajek od kur z chowu ściółkowego

Najbardziej znany produkt Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem” – Majonez Kielecki – łączy w sobie dokonały smak, krótki skład i troskę o dobrostan zwierząt. Na rynek trafiła właśnie pierwsza partia wyrobów w szklanych opakowaniach, wyprodukowana wyłącznie na bazie jajek od kur z chowu ściółkowego. To kolejny krok firmy w stronę realizacji strategii zadeklarowanej w maju 2018r.

Do sklepów skierowano kilkadziesiąt ton uwielbianego przez Polaków majonezu, powstałego wyłącznie z tzw. jaj „dwójek”. Produkty te dostępne są w słoiczkach o pojemności 170 ml, 310 ml, 410 ml, 500 ml i 700 ml. Aby wyróżniały się na półkach oznaczono je specjalną, okazjonalną banderolą.

-Na rynku już kilku lat dostępne są wyroby, przy produkcji których nie stosujemy jajek potocznie określanych jako „trójki”. Mowa tu konkretnie o Majonezie Kieleckim Omega-3 310 g, Majonezie Kieleckim lekkim 310 g, oraz Majonezie Kieleckim 450 ml, w plastikowym opakowaniu. Jednak teraz po raz pierwszy powstał również nasz flagowy, „tradycyjny” Majonez Kielecki w szklanych opakowaniach w całości na bazie jajek z chowu ściółkowego. Uspokajamy jednak fanów, że smak i skład Majonezu Kieleckiego pozostaje bez zmian. Jesteśmy dumni z tego, że konsekwentnie realizujemy założone przez nas cele i zbliżamy się do całkowitego odejścia od surowców pochodzących od zwierząt hodowanych w systemie klatkowym! – mówi Adam Jamróz, prezes zarządu WSP „Społem”.

Tak jak zostało to wspomniane powyżej 30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, które zaowocują całkowitym wycofywaniem surowców pochodzących od kur z chowu klatkowego. Firma podejmuje intensywne działania, aby ten termin wyraźnie przyspieszyć i są na to duże szanse.

Majonez Kielecki to jeden z najchętniej kupowanych majonezów w Polsce. Doskonały smak, kremowa konsystencja i najwyższej jakości składniki sprawiają, że nasz produkt od pokoleń cieszy się uznaniem rodzimych i zagranicznych konsumentów oraz ekspertów kulinarnych. Jego receptura stała się podstawą do opracowana Polskiej Normy majonezu.

Czytaj również

11.07.2025

Szybka przekąska na plażę? WSP „Społem” ma na to sposób!

Czytaj dalej

23.06.2025

Nowy design musztard i ketchupów WSP „Społem”

Czytaj dalej

18.06.2025

Majonez Kielecki z tytułem Złoty Paragon 2025

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności