25 LUTEGO 2022

Majonezowe inspiracje w kuchni

Ostry. Słodki. Kwaśny. Te trzy różne, ale jednocześnie doskonale uzupełniające się smaki, znajdziemy w nowym Chrzanie Luksusowym na żurawinie. Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” wprowadza na okres świąteczny limitowaną wersję tego tradycyjnego sosu. Jak sama nazwa wskazuje łączy on w sobie ostry smak korzenia chrzanu z delikatną, słodko-kwaśną nutą żurawiny, która nadaje mu wyjątkowego charakteru i aromatu. To nowe wcielenie cenionego przez konsumentów Chrzanu Luksusowego pojawi się w sklepach kilka tygodni przed Wielkanocą i dostępne będzie wyłącznie do wyczerpania zapasów.

Inspiracją do opracowania receptury Chrzanu Luksusowego na żurawinie były smaki kuchni staropolskiej. Jak wiadomo królowały w niej wszelkiego typu dania mięsne takie jak cielęcina, dziczyzna czy gęsina, zaś do pieczeni czy pasztetów bardzo często przygotowywano różnorodne a zarazem wyraziste sosy. I to właśnie z myślą o miłośnikach tradycyjnych, polskich smaków została opracowana receptura Chrzanu Luksusowego na żurawinie. Produkt ten doskonale uzupełni i wzbogaci wielkanocny stół. Za jednym pociągnięciem noża doda on potrawom zarówno pikanterii, charakterystycznej dla korzenia chrzanu jak i wyrafinowanego smaku żurawiny.

Z myślą o jakże wymagających, współczesnych konsumentach producent przyłożył szczególną wagę do połączenia w jednym słoiczku najwyższej jakości składników oraz unikatowych walorów smakowych. Produkt wyróżnia się przy tym oryginalnym wyglądem. Składa się z dwóch różnych warstw. Jaśniejsza z dodatkiem aż 70% tartego korzenia chrzanu oraz ciemniejsza – z żurawiną. Nowy Chrzan Luksusowy posiada jej w swoim składzie aż 30%!

Skład Chrzanu Luksusowego na żurawinie:

Składniki chrzanu: korzeń chrzanu 70%, woda, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, mleko w proszku odtłuszczone, substancja zagęszczająca – guma guar, przeciwutleniacz – pirosiarczan sodu.

Składniki żurawiny: żurawina 50%, cukier, woda, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja żelująca: pektyny.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności