25 SIERPNIA 2018

Ocet Kielecki Spirytusowy – idealny dodatek do przetworów

Lato i jesień to najlepszy czas na przygotowanie przetworów. Poznaj kilka prostych zasad, jak właściwie je przyrządzić, aby smak soczystych warzyw zachować na długie miesiące. I pamiętaj – przygotowanie domowych smakołyków wcale nie jest trudne i czasochłonne. Wystarczy odpowiednia organizacja i wybór sprawdzonych składników. Dzięki temu, w łatwy sposób, smak lata zachowamy na cały rok.

Za co uwielbiamy weki? Przede wszystkim za to, że to my sami decydujemy, co się w nich znajdzie i jak będzie wyglądać proces ich przygotowania. Dlatego też coraz częściej wykorzystuje się domowe przetwory w charakterze prezentów.

Sprawdzone patenty

Najpopularniejszym sposobem na wykonanie przetworów warzywnych jest marynowanie z dodatkiem octu np. grzybów, buraków, pomidorów.  W tym przypadku szczególną uwagę warto zwrócić na jakość octu. Jednym z wiodących produktów w tej kategorii jest Ocet Kielecki spirytusowy 10-procentowy produkowany przez WSP „Społem” od przeszło 85 lat zgodnie z tradycyjną recepturą. Wykorzystanie tego produktu sprawi, że nasze marynaty będą właściwie zakonserwowane, a ich smak optymalny – nie za ostry, ani nie za delikatny.

Trzymaj się tych zasad

Najważniejszym elementem w przygotowaniu przetworów jest zadbanie o czystość:

-słoiki i zakrętki powinny być dokładnie wyparzone i suche. Aby właściwie je wysterylizować można skorzystać ze zmywarki.

-stosowane do przyrządzania weków sztućce muszą być czyste. Co ważne, nie można próbować zalewy, po czym ponownie zanurzać łyżkę w słoiku.

-do przetworów nie mogą dostać się inne produkty niż stosowane w przepisie.

-wszystkie składniki przetworów muszą być zakryte zalewą.

-weki możemy pasteryzować odwracając słoiki do góry dnem lub w lekko gotującej się wodzie, przez ok. 15 minut.

Hity tegorocznej spiżarni

Przepisów na tradycyjne przetwory jest sporo. W ich przygotowaniu ważną rolę odgrywa jednak podanie. Na stole genialnie prezentują się warzywa koktajlowe tj. mini ogórki, pomidory, grzybki. Ciekawą formą podania są również warzywa krojone w plasterki, słupki i grubą kostkę. Pamiętaj, że do weków warto dodać gałązki ziół np. tymianku, które uatrakcyjnią wygląd słoiczka. Marynując warzywa możesz łączyć je również z serami, np. cukinię z papryką i serem feta. A jakie przepisy w tym roku królują? My polecamy cukinię w zalewie musztardowej, dynię marynowaną i obowiązkowo małe podgrzybki. Oczywiście przygotowujemy to wszystko na bazie Octu Kieleckiego spirytusowego 10%.

Czytaj również

13.12.2024

Sałatka warzywna inaczej

Czytaj dalej

28.11.2024

WSP „Społem” inwestuje w przyszłość – nowoczesna hala podwoi wydajność.

Czytaj dalej

14.11.2024

Złota Innowacja dla Majonezu Kieleckiego z papryką chipotle!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności