25 SIERPNIA 2018

Ocet Kielecki Spirytusowy – idealny dodatek do przetworów

Lato i jesień to najlepszy czas na przygotowanie przetworów. Poznaj kilka prostych zasad, jak właściwie je przyrządzić, aby smak soczystych warzyw zachować na długie miesiące. I pamiętaj – przygotowanie domowych smakołyków wcale nie jest trudne i czasochłonne. Wystarczy odpowiednia organizacja i wybór sprawdzonych składników. Dzięki temu, w łatwy sposób, smak lata zachowamy na cały rok.

Za co uwielbiamy weki? Przede wszystkim za to, że to my sami decydujemy, co się w nich znajdzie i jak będzie wyglądać proces ich przygotowania. Dlatego też coraz częściej wykorzystuje się domowe przetwory w charakterze prezentów.

Sprawdzone patenty

Najpopularniejszym sposobem na wykonanie przetworów warzywnych jest marynowanie z dodatkiem octu np. grzybów, buraków, pomidorów.  W tym przypadku szczególną uwagę warto zwrócić na jakość octu. Jednym z wiodących produktów w tej kategorii jest Ocet Kielecki spirytusowy 10-procentowy produkowany przez WSP „Społem” od przeszło 85 lat zgodnie z tradycyjną recepturą. Wykorzystanie tego produktu sprawi, że nasze marynaty będą właściwie zakonserwowane, a ich smak optymalny – nie za ostry, ani nie za delikatny.

Trzymaj się tych zasad

Najważniejszym elementem w przygotowaniu przetworów jest zadbanie o czystość:

-słoiki i zakrętki powinny być dokładnie wyparzone i suche. Aby właściwie je wysterylizować można skorzystać ze zmywarki.

-stosowane do przyrządzania weków sztućce muszą być czyste. Co ważne, nie można próbować zalewy, po czym ponownie zanurzać łyżkę w słoiku.

-do przetworów nie mogą dostać się inne produkty niż stosowane w przepisie.

-wszystkie składniki przetworów muszą być zakryte zalewą.

-weki możemy pasteryzować odwracając słoiki do góry dnem lub w lekko gotującej się wodzie, przez ok. 15 minut.

Hity tegorocznej spiżarni

Przepisów na tradycyjne przetwory jest sporo. W ich przygotowaniu ważną rolę odgrywa jednak podanie. Na stole genialnie prezentują się warzywa koktajlowe tj. mini ogórki, pomidory, grzybki. Ciekawą formą podania są również warzywa krojone w plasterki, słupki i grubą kostkę. Pamiętaj, że do weków warto dodać gałązki ziół np. tymianku, które uatrakcyjnią wygląd słoiczka. Marynując warzywa możesz łączyć je również z serami, np. cukinię z papryką i serem feta. A jakie przepisy w tym roku królują? My polecamy cukinię w zalewie musztardowej, dynię marynowaną i obowiązkowo małe podgrzybki. Oczywiście przygotowujemy to wszystko na bazie Octu Kieleckiego spirytusowego 10%.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności