22 CZERWCA 2021

Oświadczenie Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”

Z dniem 15 czerwca 2021 roku Wytwórcza Spółdzielnia Pracy „Społem” wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego Omega-3 jaja z chowu klatkowego oraz wszystkie składniki i komponenty z tej klasy jaj. Zostały one zastąpione odpowiednikami pochodzącymi od kur z chowu ściółkowego. Informacja ta znalazła się na nowej etykiecie wyrobu. Jest to już kolejny etap realizacji długofalowej strategii zmierzającej do całkowitej rezygnacji z surowców pochodzących z tzw. „trójek”.

30 maja 2018 roku firma zdeklarowała, że w trosce o dobrostan i los zwierząt hodowlanych do końca 2025 roku wdroży nowe rozwiązania produkcyjne, których celem będzie stopniowe wycofywanie jaj z chowu klatkowego. „Naszą podstawową misją jest dobór najwyższej jakości składników i komponentów do produkcji, zachowanie wysokich standardów produkcyjnych oraz odpowiadanie na potrzeby konsumentów. Ich bezpieczeństwo oraz zdrowie i zaufanie jest dla nas priorytetem. Dlatego przy wdrażaniu założeń deklaracji z 2018 roku kierujemy się kluczowymi czynnikami – najwyższą jakością produktów, bezpieczeństwem, satysfakcją konsumentów oraz dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt hodowlanych” – mówi Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”. 

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności