11 czerwca 2021


Piknik na balkonie

Coraz cieplejsza pogoda i długie dni sprawiają, że chcemy spędzać więcej czasu na zewnątrz. Nie zawsze możliwy jest relaks na trawie, w parku czy za miastem, ale mamy przecież… balkony. Dlatego, warto przy okazji przygotować proste przekąski, które umilą nam te chwile odpoczynku. Przedstawiamy dwa letnie, szybkie i łatwe przepisy!     

Pandemia sprawiła, że bardziej doceniamy chwile spędzone na świeżym powietrzu. Nie tylko te w parkach czy lasach, ale także we własnych czterech ścianach – na balkonie lub tarasie. Wpływ na to ma także coraz cieplejsza pogoda i zbliżające się lato. A lato to także… świeże, kolorowe i pachnące warzywa! Jest to również idealny czas, aby eksperymentować w kuchni i przygotowywać przekąski łączące ze sobą kilka różnych smaków.

Finger food „w sam raz”

Większość z nas lubi wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa. Dlatego doskonałym pomysłem na przekąskę, są niezastąpione „finger food” w postaci warzyw pokrojonych w słupki czy domowej roboty „łódeczki” z ziemniaków. To nie tylko prostota i łatwość przygotowania, ale także różnorodność smaku. I z pewnością zasmakują również najmłodszym! Co będzie nam potrzebne do przyrządzenie tych przekąsek?

-marchewki

-świeży ogórek

-kolorowe papryki – czerwona, żółta i zielona

-seler naciowy

-Ketchup Kielecki łagodny

-0,5 kg ziemniaków

-przyprawy: 2 łyżki suszone tymianku, sól i pieprz

-odrobina oleju

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na ok. 1,5 cm plastry, słupki o dowolnej długości, ale najlepiej sprawdzą się takie, które nie są dłuższe niż 10 cm. Gdy skończymy, wszystkie warzywa układamy na jednym talerzu i wstawiamy do lodówki, po czym zajmujemy się przygotowywaniem ziemniaków. Tak jak z warzywami, dokładnie obieramy, myjemy i osuszamy. Kroimy w „łódeczki” i przekładamy do dużej miski. Skraplamy olejem i dodajemy przyprawy. Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaczki pieczemy przez ok. 20-25 minut. Gdy będą już gotowe wystarczy wyłożyć je na talerz w towarzystwie wcześniej przygotowanych warzywnych słupków. Jedynie czego brakuje to sosu – w tym przypadku idealnie sprawdzi się Ketchup Kielecki łagodny, który nada im iście pomidorowego aromatu. Jeśli chcemy urozmaicić jeszcze bardziej nasze przekąski, sos możemy przygotować mieszając ketchup z majonezem. Gwarantujemy – będzie aromatycznie i pysznie!

Tartinki z pikantną nutą

Tartinki, czyli mini kanapeczki, to doskonała propozycja przekąski do przyrządzenia nie tylko na przyjęcia, ale także na co dzień dla najbliższych. Relaksując się podczas letnich wieczorów, możemy zajadać się prostymi i pysznymi kanapeczkami. Jest wiele możliwości na ich przygotowanie – mogą być zarówno warzywne, mięsne jak i nawet rybne. Poniżej znajdziemy przepis na bardzo proste tartinki przygotowane w piekarniku z dodatkiem ostrzejszego smaku. Lista składników jest bardzo krótka:

-1 bagietka

-starty ser żółty

-1 cebula

-200 g pieczarek

-Ketchup Kielecki pikantny

Bagietkę kroimy pod kątem na ok. 2 cm kawałki. Pieczarki kroimy w drobne plasterki i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy bez oleju, aby zmniejszyły swoją objętość. Następnie siekamy cebulę lub kroimy w tzw. piórka. Na pokrojone kromki bagietki układamy kolejno starty ser, pieczarki i cebulę. Tak przygotowane tartinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 10-15 minut. Podczas pieczenia warto sprawdzać na bieżąco czy nie zarumieniły się zbyt mocno. Po wyjęciu – polewamy mocno pomidorowym i Ketchupem Kieleckim pikantnym.

Nasze Aktualności