18 KWIECIEŃ 2019

Podkręć smak świątecznych potraw

Trudno kłócić się z tradycją – szczególnie jeśli dotyczy ona świątecznych potraw, które goszczą w naszych domach od lat. A jednak może się zdarzyć, że wielkanocny stół wydaje się monotonny. Nie musi tak być – w końcu potrawy nie bez powodu są „świąteczne”. Czy da się je trochę podkręcić?

Zwyczaje i przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie i wciąż cieszą tak samo. Wielkanocne mazurki i babki, żurek z jajkami i aromatycznymi przyprawami – to na nie czekamy każdego roku. A gdyby tak dodać coś od siebie do tradycyjnych potraw i urozmaicić ich tradycyjny smak? To nie jest niemożliwe – szczególnie jeśli postawimy na wyraziste dodatki, takie jak Chrzan Luksusowy.

Wyrazisty żurek

Przepis na żurek na pewno zna każdy z nas. Bazę z bulionu warzywnego na żeberkach wędzonych jeszcze w trakcie gotowania mieszamy z kluczowym składnikiem – zakwasem. Następnie dodajemy białą kiełbasę, czosnek i majeranek. Na tym etapie warto użyć Chrzanu Luksusowego – to zdecydowanie „podkręci” smak ulubionej potrawy wielkanocnej Polaków. Wystarczy podać go z ugotowanym na twardo jajkiem i chlebem. Tradycyjna zupa wielkanocna nabierze w ten sposób nowego, wyrazistego smaku.

Ostra przekąska z jajek

Ile osób, ile rodzin – tyle pomysłów na jajka faszerowane. Nie ma jednego, uniwersalnego przepisu na tę potrawę – poza kluczowym elementem, ugotowaniem jajek na twardo. Prostym i efektownym rozwiązaniem może okazać się starcie jajek na tarce i wymieszanie ich z koperkiem i pastą z Majonezu Kieleckiego i Chrzanu Luksusowego. Nic nas jednak nie ogranicza – do gotowej masy jajecznej możemy dodać także inne składniki, np. roszponkę albo zblendowane pistacje. Wymieszane składniki nakładamy do foremek jajecznych i mamy gotową efektowną przystawkę na stół wielkanocny! Niewielka zmiana w przepisie może dać dużą różnicę w smaku, a jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia! Więcej przepisów i inspiracji znajduje się na stronie: www.majonez.pl

Czytaj również

14.11.2025

Gulasz na jesienne dni

Czytaj dalej

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności