29 MAJA 2019

Pomysł na dania mooooocno pomidorowe!

Pomysł na dania mooooocno pomidorowe!

Słoneczna i ciepła pora roku przynosi nie tylko dłuższe dni i więcej energii do działania. Zmienia się także całkowicie nasza codzienna dieta – dojrzewają sezonowe warzywa i owoce. To doskonały czas na wykorzystanie ich w kuchni. Czasem jednak, mimo najszczerszych chęci, brak nam całkowicie pomysłu i czasu na to, jak to zrobić. Pora na garść pysznych, pomidorowych inspiracji!

Lubimy smaczne, szybkie i łatwe do przyrządzenia potrawy, a szczególnie te, które apetycznie wyglądają. Przykładem takiej przekąski jest inspirowana włoskim przepisem bruschetta. Jej podstawą jest grzanka posmarowana oliwą z czosnkiem z ułożonymi świeżymi pomidorami pokrojonymi w kostkę. Coraz częściej spotykana jest też wersja z serem mozzarella i listkiem bazylii. To sprawdzone połączenie kolorów, ale i smaków – dodatkowo łatwe do modyfikowania według upodobań.

Crema di pomodori

Pomidory wcale nie muszą oznaczać tylko klasycznej zupy pomidorowej. Aksamitne i treściwe kremy coraz bardziej „podbijają” polskie stoły. Dodatkowo przygotowanie takiej zupy jest bardzo proste i szybkie, a mała zmiana konsystencji znacząco wpływa na smak i wrażenia. Jak w parę minut przygotować krem z pomidorów – i to bez bulionu? Wystarczy zalać obrane pomidory wodą do ich całkowitego zakrycia, dusić przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem i na końcu zblendować na gładką masę. Następny krok to dodanie posiekanej cebuli, liścia laurowego i szczypty cukru. Po przestygnięciu kremu warto dodać do niej kilka łyżek Majonezu Kieleckiego, który sprawi, że zupa nabierze aksamitnej konsystencji. Proste, prawda? Co więcej, w upalne dni można podawać krem na chłodno w formie a’la gazpacho, lub jako dodatek do innych dań. Kiedy jednak zaskoczą nas goście nie musimy na szybko szukać przepisu na przekąski. Do pokrojonego w paski żółtego sera, kabanosów lub warzyw można  podać Ketchup Kielecki – w wersji łagodnej i pikantnej. Mocno pomidorowy, aromatycznie doprawiony dopełni niemal każde danie.

Więcej przepisów, porad i inspiracji znajduje się na stronie: www.majonez.pl

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności