30 SIERPNIA 2021

Przystawki na każdą okazję

Sezon na wspólne biesiadowanie trwa w najlepsze. Nie ważne czy grillujemy na działce, w ogrodzie czy na tarasie, ważne że przy tej okazji przyjemnie spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi. Niezależnie co jest głównym kulinarnym punktem programu warto zadbać o przystawki. A co do nich pasuje idealnie? Z pewnością Sos Kielecki tatarski i Sos Kielecki amerykański.

Sałatka z akcentem

Solidna porcja witamin w postaci sałatki zawsze powinna znaleźć się na stole, niezależnie od okazji i pory roku. Jednak najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw sezonowych. Wykorzystajmy np. bób, ogórek lub pomidor, natkę pietruszki, koperku. Co jeszcze? To co lubicie. Mieszamy, miksujemy dowolnie, a smak podbijamy Sosem Kieleckim tatarskim, który posiada wyrazisty charakter oraz gęstą, puszystą konsystencję. Powstaje na bazie drobno siekanych ogórków konserwowych, cebuli, marynowanych pieczarek oraz mieszanki przypraw. Dania z jego dodatkiem wyróżnia pełny i zbalansowany bukiet smakowy.

Sos kielecki tatarski to uniwersalny dodatek do wielu potraw, który idealnie sprawdzi się także jako dip do panierowanych ryb i wędlin czy dodatek do pieczonego mięsa oraz dań serwowanych na gorąco.

Podróż z kurczakiem

Kurczak to mięso, które od lat niepodzielnie panuje na naszych stołach. Znakomicie sprawdza się nie tylko jako danie główne, ale także jako przystawka. Smacznym i „modnym” daniem będą quesadille z kurczakiem. Łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdzają się na różnego rodzaju spotkaniach. Jako danie o pochodzeniu meksykańskim nawiązują także do wakacyjnych podróży. Zwyczajowo przygotowuje je się z dwóch placków tortilli (można też ze złożonego na pół jednego – łatwiej się przewraca). Quesadillę wypełniamy kawałkami kurczaka, warzywami i koniecznie żółtym serem. Podsmażamy na patelni, kroimy w trójkąty i… prawie gotowe. Prawie…, bo warto podać je z sosem, który dodatkowo wzbogaci ich smak.

W tej roli doskonale sprawdzi się Sos Kielecki amerykański. Zawartość kolendry, kardamonu, kozieradki, imbiru i goździków nadaje mu wyszukanego charakteru. Natomiast kremowa konsystencja powoduje, że jest on doskonałym dodatkiem do wielu, innych dań. Nie tylko z kurczaka. Świetnie sprawdzi się także przy pieczonych mięsach, potrawach z grilla, dziczyzny czy jako dodatek do klasyków z amerykańskiej kuchni – hot dogów i hamburgerów.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności