3 PAŹDZIERNIKA 2022
Pogoda ostatnimi czasy niestety nas nie rozpieszcza. W takich chwilach musimy pomóc sobie sami, aby przetrwać najbliższe miesiące zachowując przy tym dobre samopoczucie. Pytanie tylko, czy są na to jakieś niezawodne sposoby? Oczywiście, że tak – ciepły koc, kubek gorącej herbaty i w końcu, najważniejsze – talerz pełen pysznego jedzenia!
Czym więc kierować się przy doborze składników i tworzeniu domowego jadłospisu? Z jednej strony warto zadbać o swoją odporność i sięgać po produkty wspomagające witalność organizmu, a z drugiej wybierać potrawy, które po prostu lubimy – to najprostszy, ale bardzo skuteczny, sposób na poprawienie nastroju. A jeśli te dwie rzeczy uda się połączyć… wtedy śmiało można stwierdzić, że jesteśmy w pełni gotowi na nadchodzące chłodne dni!
Jesienny comfort food
Każdy, kto jesienią narzeka na nienajlepszy nastrój, powinien wziąć sobie do serca dwa słowa: comfort food. Pod tą nieco tajemniczą nazwą kryje się jedzenie, które sprawi, że poczujemy się lepiej. Dla każdego może być to coś zupełnie innego – dla jednych będzie to domowy obiad ugotowany przez mamę, dla drugich ulubiony fast food, a dla kogoś jeszcze innego – sałatka pełna świeżych warzyw czy miska rozgrzewającej zupy. Na szczęście istnieje kilka potraw, które niemal każdy zje z przyjemnością… oto kilka inspiracji:
-Domowa pizza z ulubionymi dodatkami
-Zapiekanki z pieczarkami, żółtym serem i Ketchupem Kieleckim łagodnym
-Tajskie curry z kurczakiem lub tofu
-Packi ziemniaczane z gulaszem i surówką
-Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów
Pikantnie = zdrowo?
Mimo, że październik czy nawet listopad potrafią olśnić pogodą i zauroczyć feerią barw liści mieniących się na drzewach w słonecznych promieniach to niestety w tym okresie łatwo również nabawić się infekcji. Szybko obniżająca się temperatura i deszczowa aura sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju wirusów i bakterii. Właśnie dlatego warto zadbać o swoją odporność. Jednym ze sposobów, aby to zrobić, jest sięgnięcie po pikantne potrawy. Na co dzień często o tym zapominamy, ale kapsaicyna zawarta m.in. w papryczkach chili ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Z kolei czosnek o delikatnie ostrym smaku również działa przeciwzapalnie, a do tego pomaga zwalczać infekcje i zawiera dużo witamin oraz minerałów. Wiele prozdrowotnych właściwości przypisać można także imbirowi, który doskonale sprawdzi się jako składnik jesiennych, rozgrzewających naparów. Jakie wyraziste (czy wręcz ostre) potrawy będą smakowały szczególnie dobrze jesienią?
-Kurczak po koreańsku z sosem na bazie Ketchupu Kieleckiego pikantnego, imbiru i czosnku,
-Chili con carne lub wegetariańskie chili sin carne,
-Krem z dyni z dużą ilością imbiru i mlekiem kokosowym,
-Quesadilla z serem, kurczakiem, papryką i Ketchupem Kieleckim pikantnym.