17 PAŹDZIERNIKA 2023

Skarby jesieni zamknięte w słoikach, czyli grzyby w winie lub miodzie

Samodzielnie zebrane grzyby, doskonałej jakości ocet spirytusowy, aromatyczne przyprawy i wino – to tylko niektóre ze składników jesiennych marynat. Warto sięgnąć po sprawdzone, rodzinne przepisy, żeby zachować smaki lasu jak najdłużej i cieszyć się nimi przez całą zimę.

Złota polska jesień to nie tylko spacery wśród opadających liści i szukanie kasztanów z dziećmi. Ta cudowna, wielobarwna pora roku daje możliwość wykorzystania świeżych, pachnących jeszcze lasem grzybów i przygotowania z nich apetycznych przetworów. Zamknięte w słoikach marynaty stanowią doskonałą przekąskę i idealny dodatek do zimowych obiadów, ale też pomysł na oryginalny, samodzielnie zrobiony prezent gwiazdkowy dla bliskich.

Przetwory z grzybów są od wieków stanowią nieodłączną częścią polskiej kuchni. Borowiki, podgrzybki, rydze, koźlarze, gąski czy kurki to absolutne rarytasy i ponadczasowe klasyki na domowych stołach. Wszystkie wspomniane gatunki obficie rosną w lasach i znakomicie nadają się do tego, aby przygotować z nich pyszne marynaty. Kluczowym – oczywiście obok samych grzybów – składnikiem przetworów jest ocet spirytusowy. Doskonałej jakości Ocet Kielecki Spirytusowy 10% sprawdzi się idealnie. To produkt doceniany za swój charakter oraz tradycyjną metodę wytwarzania w drewnianych kadziach. Jego historia sięga aż 1932 roku i od tego czasu powstaje w niezmienionej postaci. Doceniany był przez nasze babcie i doceniany jest obecnie. Otrzymał Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q”, Złoty Laur Konsumenta, oraz Złoty Paragon 2023r. Warto więc użyć go do przygotowania zalewy.

Standardowa zalewa, a może niecodzienna, z winem?

Oprócz 1 szklanki octu oraz 4 szklanek wody, potrzebne są 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, kilka ziarenek ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych, a także po 1 łyżce gorczycy i ziarnistego pieprzu. Wodę należy zagotować z przyprawami, a następnie dodać ocet i gotować jeszcze ok. 20 min. Jeśli preferujemy ostrzejszy smak, warto zmienić nieco proporcje i dodać większą ilość octu. Tę podstawową wersję da się odrobinę zmodyfikować i pozwolić sobie na kulinarne eksperymenty. Niezwykle wyrazisty smak marynaty możemy osiągnąć dodając do niej czerwone wino oraz czerwoną paprykę. Ten sposób na przygotowanie marynowanych grzybów jest w ostatnich latach niezwykle popularny. Za to gdy chcemy smak odrobinę złagodzić do octu dodajemy miód.

Na jeden, litrowy słoik grzybów potrzebne jest ok. 0,5 l marynaty. Należy pamiętać o tym, żeby grzyby były wcześniej dobrze oczyszczone i obgotowane, a po zalaniu marynatą i zamknięciu słoiczków odpowiednio zapasteryzowane.

Proponujemy przygotować kilka, a nawet kilkanaście mniejszych słoików zamiast jednego dużego. Nie musimy otwierać ich tylko zimą i wykorzystywać jako dodatek do codziennego obiadu, czy uzupełnienie uroczystego, wigilijnego stołu. Znakomicie sprawdzą się również jako… upominek. Tego typu własnoręcznie zrobione prezenty są z roku na rok popularniejsze, bo coraz bardziej cenimy regionalne smaki i wysokiej jakości składniki.

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności