17 LIPCA 2018

Sos Kielecki meksykański – idealny dodatek do potraw

Czy wiesz, że kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej lubianych przez Polaków? Charakteryzuje się ona pikantnym aromatem papryki i słodyczą soczystych pomidorów. WSP Społem, wychodząc naprzeciw upodobaniom konsumentów, oferuje te smaki w słoiczku Sosu Kieleckiego meksykańskiego. Sprawdź, jak wiele szybkich i wyśmienitych potraw przygotujesz z jego dodatkiem.

W kuchni meksykańskiej dominują świeże warzywa, rośliny strączkowe bogate w białko i ogrom ziół. To sprawia, że dania są nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe. Co ciekawe, kuchnia meksykańska w 2010 r. została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Jest jedną z nielicznych, która pozwala nam zakosztować  smaki, które przetrwały setki lat. Do najpopularniejszych potraw możemy zaliczyć:

-Taco, czyli kukurydzianą tortillę z dodatkiem mięsa, fasoli, kukurydzy, papryki i chili;

-Ceviche, surową rybę marynowaną w soku z limonki, który ścina białko;

-Chili con carne, rozgrzewającą i pożywną zupę z mięsem mielonym;

-Salsę, czyli sos przygotowany z drobno posiekanych pomidorów z dodatkiem kolendry, czosnku, cebuli, papryki i chili.

To właśnie salsa stała się inspiracją do stworzenia Sosu Kieleckiego meksykańskiego. Połączyliśmy w nim pomidory, paprykę, cebulę i czosnek tak, aby uzyskać pikantny i soczysty dodatek do dań.

Na ciepło i zimo

Sos Kielecki meksykański sprawdzi się w potrawach na ciepło oraz jako uzupełnienie przekąsek. Polecamy go w formie bazy do wytrawnych naleśników i tortilli. Wystarczy posmarować nim placki i połączyć z ulubionymi dodatkami. Jeśli lubisz naleśniki zapiekane, posmaruj nafaszerowane rulony sosem, a następnie wyłóż je cienkimi plastrami mozzarelli. Gdy ser się rozpuści, obficie posyp je świeżo siekanymi ziołami np. kolendrą i oregano. Jeśli lubisz sycące i rozgrzewające zupy, Sos Kielecki możesz dodać do bulionu. Delikatnie go zagęści i nada wyrazistego smaku. A kiedy najdzie Cię ochota na przekąski, połącz go z nachosami, domowymi nuggetsami, albo mini kanapkami z dużą ilością warzyw.

Kuchnia meksykańska choć bazuje na prostych i powtarzających się składnikach, zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Pewnie dlatego, że Meksykanie nie boją się łączyć soczystych owoców, choćby takich jak mango z cytrusami i pikantnymi odmianami papryki. W rezultacie powstają potrawy zachwycające cały świat. Weź z nich przykład i sprawdź, jak Sos Kielecki meksykański odmieni Twoje dania.

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności