6 MAJA 2025

Startuje sezon grillowy! Czas na smakowe eksperymenty z sosami WSP „Społem”

Majówka tradycyjnie otwiera czas wspólnego biesiadowania pod chmurką. Wolne dni, pierwsze spotkania przy ruszcie i zapach pieczonych przysmaków sprawiają, że na nowo odkrywamy radość z gotowania na świeżym powietrzu. To idealna okazja, by sięgnąć po dodatki, które nadadzą potrawom wyrazistości,  takie jak np. Sos Kielecki amerykański i Sos Kielecki  prażona cebulka od WSP „Społem”. 

Jeden grill, dwa charaktery

Planując wiosenne spotkanie z przyjaciółmi warto w menu uwzględnić tortillę z halloumi i warzywami. To danie, które łączy prostotę z nowoczesnością, a jego smak można dowolnie modelować. Wszystko zależy od wybranego sosu z oferty WSP „Społem”.  W wersji z Sosem Kieleckim amerykańskim tortilla nabiera wyrazistego, lekko pikantnego charakteru. Dodatek – inspirowany kuchnią zza oceanu – idealnie współgra z grillowanym serem, papryką i cukinią. Nadaje potrawie lekko „fastfoodowego” sznytu, ale w domowej, zdrowszej odsłonie. Z kolei Sos Kielecki  prażona cebulka wprowadza nutę słodyczy i przyjemnej kremowości. W połączeniu z warzywami z grilla i delikatnym halloumi tworzy zestawienie, które przypadnie do gustu fanom łagodniejszych, ale wciąż wyrazistych smaków.

Grillowana tortilla z halloumi i warzywami w dwóch odsłonach

Składniki (na 2 porcje):

– 2 placki tortilli
– 200 g sera halloumi
– 1/2 czerwonej papryki
– 1/2 cukinii
– garść rukoli
– 2 łyżki Sosu Kieleckiego amerykańskiego lub Sosu Kieleckiego prażona cebulka WSP „Społem”
– oliwa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa i halloumi pokrój w plastry, skrop oliwą, posól i grilluj do uzyskania rumianych pasków. Tortillę lekko podgrzej na grillu lub suchej patelni. Na środek każdej porcji nałóż rukolę, grillowane warzywa, ser, a na koniec sos – w zależności od preferencji smakowych. Zawiń jak burrito i podawaj jeszcze ciepłe.

Smaki, które zostają na dłużej

Produkty WSP „Społem” to klasyka polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Dzięki wysokiej jakości składnikom i starannie dobranym recepturom, nawet najprostsze dania zyskują zupełnie nowy wymiar. Sos kielecki  amerykański i Sos Kielecki prażona cebulka sprawdzą się zarówno jako dodatek do grilla, jak i baza do burgerów, hot-dogów czy kanapek na zimno.

Więcej inspiracji na sezon grillowy znaleźć można na stronie: www.wspspolem.com.pl

Czytaj również

16.10.2025

Co dodać do pieczywa, by smakowało jeszcze lepiej? Inspiracje od WSP „Społem”

Czytaj dalej

15.09.2025

Majonez Kielecki obchodzi kolejne urodziny

Czytaj dalej

10.09.2025

KONKURS „Na szóstkę”

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności