9 grudnia 2021


Sosy na każdą okazję – inspiracje świąteczne.

Sos jest w stanie zmienić danie nie do poznania. Dzięki niemu nawet mało ciekawa potrawa może stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. To właśnie sosy są elementem, który decyduje o końcowym smaku (i wyglądzie!) dania. Ta sama pieczeń będzie smakowała zupełnie inaczej z dodatkiem kremowego, grzybowego dressingu niż kiedy wzbogacimy ją o odrobinę konfitury z żurawiny lub borówek.

Czas przed Świętami Bożego Narodzenia bywa intensywny. Porządki, pakowanie prezentów, przygotowanie potraw – obowiązków jest bardzo wiele. Na wagę złota są więc sposoby na szybsze uporanie się z niektórymi kwestiami. Oto kilka przepisów i pomysłów, które pozwolą nam zaoszczędzić czas w kuchni – dzięki kilku prostym trikom przygotujemy smaczne sosy do świątecznych potraw i nie zajmie nam to długich godzin.

Sosy do mięs

Mięsa wyjątkowo dobrze komponują się ze słodkimi sosami i dodatkami. Smak czerwonych owoców wyśmienicie uzupełni aromat pieczonego schabu, kaczki czy indyka. Do tego puree ziemniaczane, buraczki lub ulubiona surówka… i idealny świąteczny obiad gotowy! Sos żurawinowy z pewnością zachwyci naszych gości, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Robi się praktycznie sam, wystarczy, że raz na kilka minut go zamieszamy – a my w tym czasie możemy zajmować się innymi obowiązkami.

Sos żurawinowy

Potrzebne składniki:

-0,5 kg świeżej żurawiny

-7 łyżek cukru (lub do smaku)

-0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)

-3 łyżki Majonezu Kieleckiego

-łyżka Chrzanu Luksusowego do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, lekko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy żurawina będzie miękka i powstanie gęsty sos, możemy zdjąć garnek z gazu. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym mięsem.

Sosy do ryb

Do potraw, które królują na wigilijnych stołach Polaków, bez wątpienia należy zaliczyć wszelkie ryby. Śledź, karp, łosoś – te pojawiają się najczęściej, ale możliwości oczywiście jest dużo więcej. Na świąteczny obiad zamiast mięsa wieprzowego lub indyka możemy podać np. łososia w sosie holenderskim. Tylko jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego.

Sos holenderski

Potrzebne składniki:

-3 żółtka

-100 g masła

-sól i pieprz

-łyżka soku z cytryny

Sos przygotujemy w kąpieli wodnej. Na garnku z wodą umieszczamy miskę, do której wkładamy żółtka, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszamy, aż żółtka zgęstnieją i staną się puszyste. Następnie cienką strużką dolewamy rozpuszczone, gorące masło, w dalszym ciągu cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być jasny i gęsty. Podajemy z pieczonym łososiem lub jajkiem w koszulce.

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Aby zaoszczędzić czas podczas Świąt Bożego Narodzenia, możemy sięgnąć po jeden z gotowych sosów dostępnych na rynku, np. Sos Kielecki czosnkowy. Jego niepowtarzalny smak w niczym nie ustępuje domowej wersji – idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy np. karpia w galarecie.

Nasze Aktualności