18 GRUDNIA 2018

Świąteczne dania z wyrazistym smakiem

Przyprawy w polskiej kuchni? Obowiązkowe i to od wieków! Uwielbiamy aromatyczne dania doprawiane świeżymi lub suszonymi ziołami, sproszkowanymi warzywami oraz tartymi korzeniami. I nie może ich zabraknąć szczególnie w Bożonarodzeniowych potrawach. Dlaczego? Bo przygotowane dania muszą być pełne smaku i aromatu, dzięki któremu magicznie pachnieć będzie cały dom. Sprawdźmy, po jakie dodatki najlepiej sięgnąć w świątecznej kuchni – dla smaku i dla zdrowia.

Zimowy czas sprzyja aromatom. Jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia umilamy sobie atmosferę ciepłymi herbatami z dodatkiem cynamonu, imbiru oraz goździków. I to one wspaniale wprowadzają nas w ten wyjątkowy czas. Natomiast, gdy na poważnie zaczynamy myśleć o przygotowaniu kulinarnych zapasów na święta, powinniśmy pamiętać m.in. o kminku, gałce muszkatołowej, imbirze,  szafranie, anyżu gwiaździstym i o chrzanie. Do jakich potraw najlepiej je dodać?

-Kminek – można rzec, że nie ma bez niego kapuścianych potraw. A to dlatego, że kminek kontrastuje swoim aromatycznym, lekko piekącym smakiem z kwaskowatą kapustą. Obowiązkowo dodajmy go do bigosu oraz kulebiaka. Co ciekawe, to małe ziarenko ma podwójne działanie – z jednej strony nadaje aromat, z drugiej przyspiesza proces trawienia obfitych w kalorie potraw. Ale warto pamiętać o nim przygotowując także chude mięsa – jagnięcinę, dziczyznę oraz drób. Dla odmiany na świąteczny obiad możemy zaserwować pierś z indyka marynowaną w kminku i sosie pomarańczowym.

-Gałka Muszkatołowa – wyróżnia się silnym, aromatycznym smakiem. To dlatego dodajemy ją w niewielkich ilościach np. do mięs, ryb i grzybów. Doskonale sprawdzi się w marynacie do schabu oraz zaprawie do dzwonka karpia. Warto pamiętać, że ma pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego.

-Imbir – kupujmy najlepiej świeży, w postaci kłącza. Będzie nie tylko rewelacyjnym dodatkiem do ciepłych napojów, ale również doskonałą przyprawą do mięs i sosów. Usprawni trawienie, gdy przesadzimy z tłustymi potrawami. Wystarczy zetrzeć odrobinę na tarce, aby poczuć jego soczysty, lekko ostry posmak.

-Chrzan – o świeży korzeń zimą trudno, dlatego najlepiej kupić ten już starty. Przy jego wyborze koniecznie należy zwrócić uwagę na rzeczywistą jego zawartość w słoiczku. Wyjątkowo dużą zawartością – aż 70% tartego korzenia – wyróżnia się Chrzan Luksusowy od WSP Społem. W takiej postaci sprawdzi się w galaretkach rybnych z warzywami oraz jako dodatek do polędwiczek w sosie chrzanowym. Z powodzeniem dodajmy go również do kapuścianych farszy np. do pasztecików lub krokietów. Tym sposobem delikatnie zaostrzymy smak kwaskowatej kapusty.

-Anyż gwiaździsty – nie dość, że jest aromatyczny to jeszcze pięknie wygląda – nie da się ukryć, że wprost świątecznie. Warto sięgnąć po niego wypiekając pierniki oraz przygotowując kompot z suszu. Na Bożonarodzeniowym stole świetnie komponuje się również z mięsami: wieprzowiną oraz cielęciną. Kultywując tradycyjne receptury warto dodać go do pieczonego schabu ze śliwkami.

-Szafran – to jedna z najbardziej luksusowych przypraw. Jego najszlachetniejszą formą są nitki. Wystarczy dodać ich kilka, aby potrawa nabrała intensywnie żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy. Jeśli w świąteczne dni chcemy zaserwować gościom deser na ciepło przygotujmy szafranowe naleśniki nadziewane jabłkamii migdałami. Szafran uwalnia intensywność w podwyższonej temperaturze. Zaleca się piec nitki przyprawy przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 40-50°C. Po tym czasie rozciera się je w moździerzu lub ręcznie, dodając bezpośrednio do potrawy.

Komponując taki zestaw przypraw możemy mieć pewność, że naszym daniom, ciepłym napojom oraz wypiekom niczego nie będzie brakowało – z pewnością nie aromatu. Tych kilka przypraw sprawi, że nadchodzące Święta oczarują nas kulinarnym bogactwem.

Czytaj również

9.02.2024

Przekąska schyłku PRL’u. Czy wciąż tak samo produkowana?

Czytaj dalej

22.01.2024

Nowy rok, nowy Ty! Nie rezygnuj z ulubionych potraw, ale zmień podejście do jedzenia

Czytaj dalej

15.01.2024

Premierowy smak od stycznia w sklepach: Chrzan Luksusowy z Jalepeno!

Czytaj dalej

Wróć do strony aktualności