21 lipca 2021


Trzy przekąski do przygotowania z najmłodszymi

Przyrządzanie posiłków z pomocą dzieci może stać się naprawdę wyjątkowym, rodzinnym rytuałem. Dzięki temu monotonna praca w kuchni zamieni się w cenny czas spędzony w gronie najbliższych. Tylko jak zachęcić najmłodszych do wspólnego gotowania? Najlepiej przygotować dania, które dzieci nie tylko zjedzą ze smakiem, ale będą mogły i chciał wziąć czynny udział w ich tworzeniu, komponowaniu i dekorowaniu.

Jedno jest pewne – większość dzieci kocha ketchup. Szczególnie smakuje im ten stworzony specjalnie dla nich, taki jak na przykład Ketchupik Kielecki. Dzięki dodatkowi przecieru z jabłek jego smak jest wyjątkowo delikatny i doskonale trafia w gusta najmłodszych. Pomoc w dekorowaniu smacznych przekąsek takim sosem może być dobrym pretekstem do rodzinnego gotowania. A jakie przepisy warto przetestować podczas takiej wspólnej zabawy w kuchni?

Ser, ser i jeszcze raz ser

Nie da się ukryć, że miłośników sera nie brakuje, szczególnie wśród najmłodszych. A co może być lepsze od zwykłego, żółtego sera (goudy lub ementalera) Jego smażona wersja! Kotlet serowy lub smażony ser to proste danie, które skradnie serca nawet bardzo wymagających małych smakoszy. Zaczynamy od pokrojenia żółtego sera w kostce na mniejsze kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Następnie każdy z nich obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ostatnie dwa kroki powtarzamy jeszcze raz, aby panierka była grubsza, bardziej chrupiąca i łatwo nie pękała. Tak przygotowane kotleciki smażymy na głębokim tłuszczu do złotego koloru, dekorujemy Ketchupikiem Kieleckim (tutaj bardzo przyda się pomoc najmłodszych) i podajemy z ulubioną surówką.

Roladki z tortilli dla maluchów

Roladki z tortilli to idealne danie do przygotowania z pomocą najmłodszych. W ten sposób każde dziecko może umieścić w nich dokładnie to, co lubi. Warto zacząć od posmarowania tortilli serkiem śmietankowym lub sosem przygotowanym z Ketchupiku Kieleckiego i Majonezu Kieleckiego. W następnym kroku przystępujemy do układania na placku wybranych składników – ser żółty, szynka, papryka, pomidor, sałata, ogórek… Jedynym ograniczeniem jest tu fantazja małych kucharzy. Kiedy kompozycja będzie gotowa, tortille wystarczy ciasno zawinąć i pokroić na mniejsze kawałki. Dobrym pomysłem są też roladki w wersji na ciepło – przed pokrojeniem zwiniętą tortillę wystarczy umieścić na rozgrzanej patelni i podsmażać przez kilka minut z każdej strony.

Niezawodny klasyk, czyli parówki w cieście francuskim

Szybkie, łatwe, smaczne – takie właśnie są parówki w cieście francuskim. Idealne na przyjęcie urodzinowe, piknik lub po prostu jako ekspresowa przekąska. Do tego wystarczy odrobina ketchupu, a większość dzieci będzie zachwycona. Jak się zabrać do ich przygotowania? Zaczynamy od przekrojenia kilku parówek na mniejsze kawałki (w zależności od ich wielkości i naszych preferencji mogą to być 2 lub 3 części). Rozwijamy ciasto francuskie i kroimy na prostokąty dopasowane do rozmiaru kawałków parówek. Na każdym z nich układamy żółty ser, parówkę i zawijamy. Pieczemy według wskazówek podanych na opakowaniu po cieście francuskim i podajemy z Ketchupikiem Kieleckim.

Nasze Aktualności